50/50 (2011)


Δραμεντί της Summit, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ληβάιν, με τους Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν, Μπράυς Ντάλλας Χάουαρντ, Άννα Κέντρικ, Αντζέλικα Χιούστον. 

Ένας 27χρονος νεαρός, παραγωγός στο δημόσιο ραδιόφωνο του Σηάτλ μαθαίνει πως έχει καρκίνο στη σπονδυλική στήλη και οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι 50/50. Ομολογώ πως απέφευγα να δω αυτή την ταινία, όπως και όλες τις άλλες σχετικής θεματολογίας που τα τελευταία χρόνια μάς μιλούν για τη δύναμη της θέλησης, την ανθρωπιά, το μεγαλείο της ψυχής και όλα αυτά τα αναμενόμενα νερόβραστα για να φτάσουμε στο τέλος να αποχαιρετήσουμε τον πρωταγωνιστή, μουσκεμένοι από το κλάμα. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάθισα να τη δω, περισσότερο από συμπάθεια προς τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ και, όπως αποδείχθηκε, πάρα πολύ καλά έπραξα. Ο καρκίνος του πρωταγωνιστή λειτουργεί περισσότερο ως αφορμή να επανεξετάσει τις σχέσεις με τους γύρω του, τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν, αλλά και την ίδια του τη συμπεριφορά. Πιο πολύ καταλύτης, παρά δραματικό στοιχείο, η ασθένειά του είναι ένα ταξίδι, μια αναποδιά στη ζωή του που τον κάνει να αλλάξει ή τουλάχιστον να σκεφθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει. Χωρίς ίχνος μελό διάθεσης και με μια πρωτόγνωρη αισιοδοξία, η κάμερα τον παρακολουθεί σε όλες τις αλλαγές που του συμβαίνουν, μη χάνοντας στιγμή το χιούμορ του και την ανθρωπιά του. Η Αντζέλικα Χιούστον στο ρόλο της μητέρας του, με ένα εντελώς διαφορετικό λουκ, πείθει απόλυτα ως "μαμά", ενώ πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η ερμηνεία του Σεθ Ρόγκεν, προσγειωμένη, απλή, ρεαλιστική. Βέβαια, η ταινία στηρίζεται εξ ολοκλήρου επάνω στον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, ο οποίος από την πρώτη του μούτα μέσα στο ντους όταν συνειδητοποιεί πως του έχει τελειώσει το σαμπουάν, μέχρι το φινάλε ερμηνεύει με απίστευτη ειλικρίνεια και σταθερότητα έναν εύθραυστο χαρακτήρα τον οποίο νοιάζεσαι και αγαπάς. Και όχι επειδή έχει καρκίνο, τα ίδια συναισθήματα θα σου γεννούσε κι αν το πρόβλημά του ήταν πως έβγαλε μπιμπίκι στη μύτη. Το παιδί είναι ηθοποιάρα, στιβαρός και ευθύς, με απόλυτη πιστότητα και αρχοντιά απέναντι στο ρόλο του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)