Marvel: Agents of S.H.I.E.L.D. (7 Σαιζόν, 2013-2020)

 




Ελληνικός τίτλος: Πράκτορες της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α 

Περιπετειώδης σειρά σειρά επιστημονικής φαντασίας των Marvel/ABC, με την υπογραφή του Τζος Γουέντον και πρωταγωνιστές τους: Κλαρκ Γκρεγκ, Μινγκ-Να Γουέν, Μπρετ Ντάλτον, Κλόε Μπέννετ, Ίαιν Ντε Καίστεκερ, Ελίζαμπεθ Χένστριτζ. 

Μετά την εξαγορά της Marvel Comics από την Disney, η τελευταία έκανε το μεγάλο βήμα και δημιούργησε για το δίκτυό της, το ABC, μια σειρά βασισμένη στη διάσημη κόμικ αντιτρομοκρατική ομάδα. Ο Τζος Γουέντον (της Μπάφφυ, αλλά και των κινηματογραφικών Εκδικητών) μπήκε στο παιχνίδι δυναμικά σκηνοθετώντας και τον πιλότο, αλλά... όλα ξεφούσκωσαν πολύ γρήγορα. Σε όλη την πρώτη σαιζόν η σειρά έψαχνε να βρει την ταυτότητά της: πόσο ενήλικη ή πόσο εφηβική θα ήταν, πόσο κόμικ και πόσο περιπέτεια, με το μεγαλύτερό της μειονέκτημα να είναι πως υπερήρωες ακούγαμε αλλά υπερήρωες δεν βλέπαμε, διότι είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Μόνο ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον έσκασε μύτη ως guest στο ρόλο του Νικ Φιούρυ, αλλά έτερον αυτού ουδέν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως υπό άλλες συνθήκες οι σειρά δεν θα έπαιρνε πράσινο φως για τη 2η σαιζόν, αλλά η Disney δεν θα δεχόταν ποτέ την ήττα της αποτυχίας της πρώτης σειράς με (σχεδόν) Marvel ήρωες στην ιδιοκτησία της. Οπότε, υπόσχονται ανανέωση και μια νέα ματιά για τον επόμενο κύκλο.

O δεύτερος κύκλος κάπως ξεπερνά τις παιδικές ασθένειες του πρώτου, επικεντρώνεται στη δράση, ξεπερνά τα άγχη του, αφοσιώνεται στους ήρωές του και αφηγείται μια ολοκληρωμένη ιστορία με τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά και με ενδιαφέρον. Με τη σειρά του, ο τρίτος κύκλος κράτησε τα προσχήματα μιας γρήγορης περιπετειώδους σειράς, αλλά όπως συμβαίνει και στο "Gotham", πόσο να αντέξεις πια τα προκαταρκτικά παιχνίδια χωρίς το κύριο πιάτο; Οι αναφορές στο σύμπαν της Marvel συνεχίζονται, αλλά και πάλι χωρίς να βλέπουμε κανέναν από εκεί, μολονότι ομολογουμένως η κεντρική ιστορία της τρίτης σαιζόν είχε δυναμική και δράση. Άντε να δούμε στην επόμενη σαιζόν την είσοδο μιας γνωστής φιγούρας από την κόμικ βιβλιοθήκη της εταιρείας, καθώς θα κάνει την εμφάνισή του ο Ghost Rider.

Και έτσι έγινε... ο Ghost Rider, μολονότι όχι πρώτη γραμμής, είχε την αναγνωρισιμότητα που χρειαζόταν για να συνδέσει πολύ περισσότερο τη σειρά με το σύμπαν της Marvel. Όχι πως έγινε το θαύμα, αλλά τουλάχιστον πήραμε λίγο τα πάνω μας, την ίδια στιγμή που ενισχύθηκε το geek factor του όλου εγχειρήματος. Δυστυχώς, ο ο κολασμένος αυτός χαρακτήρας έμεινε μόνο στο πρώτο μισό της σαιζόν, για να αντικατασταθεί στα υπόλοιπα επεισόδια από τη ιστορία ενός ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που μετέφερε τη δράση σε ένα εικονικό σύμπαν όπου βασίλευε η οργάνωση Ύδρα. Κατά τι καλύτερη από τις προηγούμενες περιόδους, δεν κατάφερε παρ' όλα αυτά να κάνει την ουσιαστική διαφορά σε μια σειρά που δεν ανταποκρίνεται ούτε σε ύφος ούτε σε ιστορίες με το κόμικ σύμπαν από το οποίο προέρχεται. 

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο 5ος κύκλος θα μετακόμιζε το βράδυ της Παρασκευής στην αμερικανική τηλεόραση, όλοι έσπευσαν να προδικάσουν πως αυτό θα ήταν και το φινάλε της, καθώς το αδύναμο prime time της συγκεκριμένης ημέρας λέγεται ότι φιλοξενεί σειρές που ετοιμάζονται να μας αποχαιρετήσουν. Οι Κασσάνδρες, όμως, δεν επαληθεύθηκαν αφού η σειρά εν τέλει ανανεώθηκε για μια ακόμα περίοδο, μετά από μια σαιζόν που υπήρξε μακράν η καλύτερη στην ιστορία της. Full sci-fi περιβάλλον, δράση, ανατροπές και ουσιαστική εξέλιξη των χαρακτήρων έκαναν το "Agents of S.H.I.E.L.D." αυτό που έπρεπε να είναι -οκ, πάντα εν τη απουσία των "μεγάλων" χαρακτήρων της Marvel, διότι εξακολουθούν να είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. Όμως, η πυκνογραμμένη ιστορία, η γρήγορη κινηματογράφηση, τα ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο και όλα όσα συνέβησαν, έδωσαν ώθηση στη σειρά, και ένα είδος αυτονομίας στους ήρωές της, καθώς δεν ήταν πια οι φτωχοί συγγενείς των χαρακτήρων της Marvel. Κάλιο αργά, παρά ποτέ.

Όσο τα χρόνια περνούν, όμως, τόσο η σειρά βελτιώνεται, αφού μοιάζει να βρίσκει το ρυθμό της και το ύφος της. Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5η περίοδο (που προσωπικά θεωρώ ως την καλύτερη όλων), η σαιζόν που ακολούθησε κινήθηκε στα ίδια καλά επίπεδα. Βέβαια, με το ενδιαφέρον των θεατών να ξεφουσκώνει, αποφασίστηκε πως ήταν πολύ ρισκέ να μεταδοθεί στο prime time της χειμερινής περιόδου, οπότε μετακόμισε την άνοιξη. Ταυτόχρονα, αυτό της στοίχισε σε αριθμό επεισοδίων (μόνο 13), τη βοήθησε όμως να μην κάνει κοιλιά και να διατηρήσει σε εγρήγορση το επίπεδο της δράσης. Ακολουθώντας τα γεγονότα που σημάδεψαν το φινάλε της σαιζόν 5, η 6 ξεκινά χωρίς καθυστέρηση, με μια ενδιαφέρουσα ανατροπή και έναν αρκούντως απειλητικό κίνδυνο να πλανιέται επάνω από τα κεφάλια των ηρώων μας αλλά και όλων εμάς. Άξια αναφοράς είναι και η κατά το τηλεοπτικά δυνατόν εξέλιξη των βασικών χαρακτήρων μέσα στα χρόνια, κάτι που όχι μόνο το ακούς στους διαλόγους, αλλά το βλέπεις και στις ερμηνείες. Την άνοιξη του 2020 θα μεταδοθεί η 7η και τελευταία περίοδος της σειράς, η οποία όχι μόνο διασώθηκε από τα χειρότερα, αλλά μας έδειξε και έναν άλλον, πολύ καλύτερο από τον αρχικό της εαυτό.

Ανάμικτα συναισθήματα άφησε η 7η και τελευταία περίδος της σειράς, που παρά τα ελαττώματά της τελικά αγαπήσαμε. Ξεκινά πολύ έξυπνα, με ένα πολύ ενδιαφέρον πέρα-δώθε στον χρόνο που έδινε την ευκαιρία σε κάθε επεισόδιο να διαδραματίζεται σε μια άλλη εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ύφος, κοστούμια, φωτογραφία και σκηνικά. Το πηγαίο χιούμορ που αυτές οι χρονομεταθέσεις επέτρεπαν, ήταν εμφανές ακόμα και στη γραμματοσειρά με την οποία εμφανίζονταν οι τίτλοι της σειράς αλλά και η ενορχήστρωση του μουσικού θέματος. Κάποια στιγμή βέβαια, βγήκαμε εκτός χρόνου, κυριολεκτικά, με τη δράση να πρωταγωνιστεί και ψήγματα συγκίνησης -εν όψει του φινάλε- να παίρνουν κυρίαρχη θέση καθώς άρχιζαν και οι αποχαιρετισμοί. Το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο, έλειψε όμως από το όλον αυτό το "μεγάλο" γεγονός που θα σηματοδοτούσε και την ολοκλήρωση αυτής της πορείας στην τηλεόραση. Λίγο σαν ρουτίνα μύριζαν τα τελευταία επεισόδια, καθώς κυλούσαν χωρίς μεγάλη έμπνευση ή εκπλήξεις. Καλοδεχούμενη πάντως η ιστορία και ολοκληρωμένο το αντίο, καθώς μάλιστα επιστρατεύτηκαν και χαρακτήρες από τις δύο "αδελφές" σειρές που είχαν εμφανιστεί παράλληλα με αυτήν εδώ, την "Πράκτορα Κάρτερ" και τους "Απάνθρωπους".  

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ. Σειρές και ταινίες από κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)