Whiplash (2014)


Ελληνικός τίτλος: Χωρίς μέτρο

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ντάμιεν Σαζέλ, με τους Μάιλς Τέλλερ, Τζέι Κέι Σίμμονς, Μελίσσα Μπενουάστ. 

Ένας φιλόδοξος νεαρός ντράμερ που σπουδάζει σε κορυφαίο ωδείο, κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις υπερβολικές και απάνθρωπες απαιτήσεις του μέντορά του. 

Διαμάντι! Από το πουθενά έφτασε στις υποψηφιότητες 'για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και καθόλου αδικαιολόγητα. Εδώ η σχέση μαθητή-καθηγητή περνά στον αντίποδα του "captain, oh my captain", μουλιάζει στον ιδρώτα και βάφεται (κυριολεκτικά) στο αίμα. Κοφτό, μετρημένο, ανθρώπινο, συγκεκριμένο, εστιάζει στο θέμα του και δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο. Σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα μετά από ατελείωτες πρόβες, η ταινία αφηγείται μια τζαζ ιστορία χωρίς να πέφτει όμως στην παγίδα των τζαζ αυτοσχεδιασμών. 

Εξαιρετικός ο (άγνωστος σε μένα) Μάιλς Τέλλερ στο ρόλο του φοιτητή, πάγος και φωτιά ο "καθηγητής" Τζέι Κέι Σίμμονς, καρατερίστας ετών (ποιος τον ξεχνά στο ρόλο του Άριου κρατούμενου στο Oz του ΗΒΟ;) εδώ επιτέλους αναγνωρίζεται και φτάνει μέχρι την υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Αντρικού. Υπέροχες μουσικές, μοντάζ στην κόψη του ξυραφιού και ένα απρόσκοπτο τέμπο βάζουν φωτιά στην οθόνη. Για όσους απορείτε (όπως εγώ) για την τίτλο, "whiplash" είναι μεν η βουρδουλιά (που παραπέμπει στο χωρίς οίκτο χτύπημα των ντραμς) είναι όμως και μουσικό θέμα του Ντον Έλλις, με το οποίο καταπιάνεται και η ταινία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)