Frankenweenie (2012) (A/M) (3D)


Stop animation της Disney, σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, με τις φωνές των Γουινόνα Ράιντερ, Κάθριν Ο'Χάρα, Μάρτιν Σορτ, Μάρτιν Λαντάου. 

Στην πόλη της Νέας Ολλανδίας, ο νεαρός Βίκτωρ Φράνκενστάιν είναι ένα μοναχικό παιδί, χωρίς φίλους, με μοναδική συντροφιά την κινηματογραφική του κάμερα και το σκυλάκι του, τον Σπίθα. Όταν ένας νέος καθηγητής φυσικής έρχεται στο σχολείο του, ο Βίκτωρ παθιάζεται με τα πειράματα και αποφασίζει να επαναφέρει τον Σπίθα στη ζωή, όταν ένα αυτοκίνητο τον σκοτώνει. 

Ο Τιμ Μπάρτον διασκευάζει και ξαναγυρίζει την ομότιτλη μικρού μήκους ταινία του που είχε γυρίσει το 1984 (και που στην ουσία τού άνοιξε τις πόρτες του Χόλλυγουντ και της Disney), αποτίοντας φόρο τιμής στα κλασσικά φιλμ με τέρατα της Universal των '40s και των '50s. Με κούκλες σε stop animation και χωρίς cgi, δημιουργεί ένα εφιαλτικό παραμύθι, σε μια παραμορφωτική κοινωνία που δεν ανέχεται τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις των ξένων. Γνωστή θεματολογία του εκκεντρικού δημιουργού, που εδώ αποφειώνεται στο πρώτο μισό θυμίζοντας τις εξαίρετες στιγμές του Ψαλιδοχέρη, για να παραδοθεί σε ευκολίες δράσης στο φινάλκε που χωρίς να είαι κακές, απογοητεύουν. Η μουσική του Ντάννυ Έλφμαν είναι σπουδαία (κάπου ανάμεσα στον Ψαλιδοχέρη και στον Μπάτμαν), η χρήση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας υποδειγματική, ενώ ακόμα και στον ήχο έχει προσέξει να αποφύγει την υπερβολική χρήση των υπογούφερ για να αναδείξει (υποβοηθούμενος από την ενορχήστρωση της μουσικής) το ύφος εκείνων των περασμένων ετών. Έχει χιούμορ (ο δήμαρχος της Νέας Ολλανδίας λέγεται Βαν Χέλσινγκ), ειναι σκοτεινό και αναμφισβήτητα δεν είναι για μικρά παιδιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)