Birdman (or The unexpected virtue of ignorance) (2014)


Ελληνικός τίτλος: Birdman (ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)

Δραματική κομεντί της Fox Searchlight, σε σκηνοθεσία Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, με τους Μάικλ Κήτον, Έντουαρντ Νόρτον, Έμμα Στόουν, Ναόμι Γουότς, Ζακ Γαλυφιανάκη. 

Ένας ξεπεσμένος χολυγουντιανός ηθοποιός που έχει να κάνει επιτυχία από τα '90s, όταν γύρισε την τρίτη ταινία της σειράς κόμικ Birdman, τα παίζει όλα για όλα στο Μπρόντγουέυ όταν γράφει, αναλαμβάνει την παραγωγή, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα "σκοτεινό" θεατρικό έργο, το οποίο ελπίζει ότι θα του δώσει την αναγνώριση που του αξίζει ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια. 

Από το πρώτο κιόλας πλάνο με τον Μάικλ Κήτον να αιωρείται οκλαδόν μέσα στο καμαρίνι του, γίνεται εύκολα αντιληπτό το εν μέρει υπερρεαλιστικό ύφος της ταινίας που κοντράρεται με το άκρως ρεαλιστικό και ακατέργαστο ερμηνευτικό ύφος του εξαιρετικού καστ. Μια σύγκρουση άλλωστε είναι και ολόκληρη η ταινία: Χόλυγουντ εναντίον Μπρόντγουαίη, σινεμά εναντίον θεάτρου, διασημότητες εναντίον ηθοποιών, νηφαλιότητα εναντίον σχιζοφρένειας. Με μια αλλόφρονη κινηματογράφηση-μονοπλάνο (είχα να δω το ίδιο τρυκ από την εποχή της Θηλειάς του Χίτσκοκ), οι ηθοποιοί ξαμολιούνται στην αρένα και αυτοσχεδιάζουν, συνυπάρχουν, συγκρούονται και αποζητούν τη λύτρωση μέσα από ένα σενάριο-ποταμό, φυλακισμένοι στον ψευτόκοσμο που ορίζουν οι τέσσερις τοίχοι του θεάτρου. Ο Μάικλ Κήτον ερμηνεύει το ρόλο της ζωής του, ο Έντουαρντ Νόρτον τα παρασύρει όλα στο πέρασμά του σαν τσουνάμι, η παράνοια του πρωταγωνιστή παίρνει σάρκα και οστά και ο Ινιαρίτου πλέκει ένα κινηματογραφικό πάπλωμα που ναι μεν δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά τυλίγει από το πρώτο καρέ αυτόν που πάει να απολαύσει τη ζεστασιά του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - Κέννυ & Φενού (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)