The Fifth Estate (2013)


Ελληνικός τίτλος: Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο

Δραματική βιογραφική ταινία της Dreamworks/Touchstone, σε σκηνοθεσία Μπιλ Κόντον, με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντάνιελ Μπρυλ, Πήτερ Καπάλντι, Ντέηβιντ Θιούλις. 

Η ιστορία πίσω από το Wikileaks και το δημιουργό του, τον Τζούλιαν Άσανζ, μεταφέρεται στο σινεμά εν είδει πολιτικού θρίλερ και με μια διάθεση debate περί των ελευθεριών του Internet. 

Εν κατακλείδι, η ταινία αποτυγχάνει και στους δύο τομείς, παταγωδώς, Πρώτον, ως θρίλερ δεν δικαιολογείται με τίποτα, γιατί αφ'ενός η ιστορία είναι γνωστή, οπότε δεν δικαιολογείται καμία αγωνία per se, αλλά κυρίως γιατί η αφήγηση είναι έτσι δομημένη (λέμε τώρα) που την παρακολουθείς αδιάφορος, ενώ ο προβληματισμός περί ελευθερίας διακίνησης ιδεών και πληροφοριών στο διαδίκτυο περιορίζεται στο κατηγορητήριο κατά του Άσανζ. Ερμηνευτικά, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς με περούκα και ο Ντάνιελ Μπρυλ είναι ο Ντάνιελ Μπρυλ. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι όλα αυτά τα "best-seller" βιβλία που γίνονται κατόπιν ταινίες, γραμμένα από αυτούς που ξεκινούν κάτι μαζί με κάποιον άλλον, και όταν ο άλλος παίρνει τη δόξα, εκείνοι πρέπει να βγάλουν όλη τη χολή τους στο πληκτρολόγιο. Για τον ελληνικό τίτλο δε, δεν θα πω απολύτως τίποτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - Κέννυ & Φενού (2024)