Boyhood (2014)


Ελληνικός τίτλος: Μεγαλώνοντας

Ο Ρίτσαρντ Λίνκλετερ παρακολουθεί με την κάμερά του ένα αγόρι να μεγαλώνει από μικρό παιδί 6 ετών μέχρι τις πρώτες του ημέρες στο κολλέγιο, και μάλιστα σε αληθή χρόνο. 

Σινεμά-βεριτέ νέας μορφής, με τους ηθοποιούς να μεγαλώνουν αληθινά μπροστά στην κάμερα, χωρίς την παραμικρή ανάγκη μακιγιάζ ή ψηφιακών εφφέ. Τρομάζει τους αμύητους ως ιδέα (η μεγάλη διάρκεια δεν βοηθά ψυχολογικά), αλλά έχει μια δύναμη ψυχής και μια ειλικρίνεια που σε παρασύρουν από τις πρώτες εικόνες μέχρι το τέλος. 

Κινητήριος δύναμη της ταινίας είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της (Έλλαρ Κολτρέην, Πατρίσια Αρκέτ, Ήθαν Χωκ, Λορελάι Λίνκλετερ -γιος, μαμά, μπαμπάς και κόρη) που καταφέρνουν και παραμένουν σταθεροί ερμηνευτικά μέσα σε αυτή την πορεία των 12 ετών, μεγαλώνοντας όχι μόνο ηλικιακά αλλά και ως προσωπικότητες. Η αλήθεια είναι πως κανένα ψηφιακό εφφέ δεν μπορεί να "βαρύνει" τους ώμους των ηθοποιών όπως το πράττει ο ίδιος ο χρόνος, σε αυτήν την ταινία που παρέμενε άγνωστη για όσο γυριζόταν, αλλά κέρδισε κοινό και κριτικούς με το που βγήκε στις αίθουσες. Τεράστιο το ενδιαφέρον της ως κινηματογραφικό πείραμα/εγχείρημα/τόλμημα, μεγάλα τα κότσια του Λίνκλετερ που το τόλμησε, όπως και της Universal που την αγκάλιασε στην εκμετάλλευση και την προώθησή της. Δεν παύει να είναι φλύαρο σε κάποια σημεία, αλλά έχει την αλήθεια του και μια ηδονοβλεπτική διάθεση που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - Κέννυ & Φενού (2024)