Μαγική πόλις (1954) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Αθηναϊκής Κινηματογραφικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου, με τους Γιώργο Φούντα, Στέφανο Στρατηγό, Θανάση Βέγγο, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Ανδρέα Ντούζο, Μίμη Φωτόπουλο. 

Ένας φτωχός νέος που κινδυνεύει να χάσει το φορτηγό του από τα χρέη, αναγκάζεται να μεταφέρει λαθραία και ναρκωτικά για να βγάλει κάποια παραπάνω χρήματα. Ο Νίκος Κούνδουρος γυρίζει ένα από τα πρώτα νεορεαλιστικά δράματα του ελληνικού σινεμά, με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και ένα δυνατό επιτελείο ηθοποιών. 

Επηρεασμένη βαθιά από το αριστερό σινεμά της Ιταλίας, η ταινία δεν ωραιοποιεί το παραμικρό, αλλά εξυψώνει (με ευκολία είναι η αλήθεια) τη δύναμη των ανθρώπων και τη λαϊκή σύμπνοια. Τι κρίμα που η σωζόμενη κόπια είναι σε ελεεινή κατάσταση. Περίπου 20 λεπτά ταινίας έχουν χαθεί και ό,τι περιμαζεύτηκε ξαναμονταρίστηκε (προφανώς σε βίντεο) με μια εκνευριστική νέα μουσική σύνθεση (εκτός τόπου και χρόνου από την πρωτότυπη) για να καλύπτει τις χωριστές σκηνές που συρράφθηκαν μεταξύ τους καθώς και τον ήχο που έχει απωλεσθεί σε κάποια σημεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)