Miss Julie (2014)


Ελληνικός τίτλος: Δεσποινίς Τζούλια

Η Λιβ Ούλμαν διασκευάζει και σκηνοθετεί το θεατρικό του Αυγούστου Στρίντμπεργκ για τον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές την Τζέσσικα Τσασταίην, τον Κόλιν Φάρελ και τη Σαμάνθα Μόρτον. 

Ένα δύσκολο κείμενο στο θεατρικό σανίδι γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν χάνει την τρίτη διάσταση της άμεσης επαφής με το κοινό και αποξενώνεται επάνω στο πανί της οθόνης ενός κινηματογράφου. Και εκεί υπάρχει πάντοτε το δίλημμα για τον κάθε σκηνοθέτη εάν πρέπει να επενδύσει στη θεατρικότητα του πρωτότυπου υλικού ή να απομακρυνθεί από αυτήν επενδύοντας στο κινηματογραφικό μέσο, Στην προκειμένη περίπτωση, η Λιβ Ούλμαν αποδεικνύεται ανεπαρκής να χειριστεί το υλικό της με αποτέλεσμα να προτείνει μια μεσοβέζικη λύση, κυρίως θεατρική αλλά και με κάποιες "κινηματογραφικές" ελευθερίες που μπορεί να βγάζουν το έργο από τους τέσσερις τοίχους της κουζίνας όπου διαδραματίζεται, αλλά στην ουσία δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, για να μην πω ότι και αποδυναμώνουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Έτσι, έχουμε δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς να προσπαθούν να βγάλουν τα σωθικά τους μπροστά σε μια κάμερα που στέκει αμήχανη απέναντί τους χωρίς ούτε να καταγράφει ούτε να συμμετέχει στα τεκταινόμενα. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες δείχνουν να χάνουν την υπόστασή τους και φαντάζουν περισσότερο τρελοί παρά δυο άνθρωποι που μάχονται να διεκδικήσουν τη θέση τους την επόμενη ημέρα της ανθρωπότητας. Και δεν αρκεί το τρίο για πιάνο του Σούμπερτ για να οδηγήσει στην κορύφωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)