Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) (IMAX) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Spider-Man -Μέσα στο αραχνο-σύμπαν

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας κινουμένων σχεδίων των Columbia/Marvel σε σκηνοθεσία Μπομπ Περσικέτι, Πήτερ Ράμσεϋ, Ρόντνεϋ Ρόθμαν, με τις φωνές των Σαμίκ Μουρ, Τζέηκ Τζόνσον, Κρις Πάιν, Χέιλυ Στάινφελντ, Μαχέρσαλα Άλι, Μπράιαν Ταϋρί Χένρυ, Λίλυ Τόμλιν, Νίκολας Κέητζ, Λιβ Σράιμπερ.

Ο Μάιλς Μοράλες, ένα νεαρό αγόρι από το Μπρούκλυν, ψάχνει να βρει τη θέση του στο νέο, καθώς πρέπει σχολείο της Νέας Υόρκης, ανάμεσα σε παιδιά που καθόλου δεν μοιάζουν με αυτά με τα οποία είχε μεγαλώσει. Γιος αστυνομικού, με ανεπτυγμένη αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος, ο Μάιλς προσπαθεί να μπαλαντζάρει την καινούργια του ζωή, έως ότου τα πάντα αλλάζουν δραστικά. Καλλιτεχνική φύση πάνω από όλα, ακολουθεί κάποια μέρα τον θείο του σε έναν παρατημένο σταθμό του μετρό όπου θα μπορούσε να δημιουργήσει ανενόχλητος εικόνες γκράφιτι. Εκεί όμως τον τσιμπά μια ραδιενεργή αράχνη από άλλη διάσταση και ο Μάιλς αποκτά δυνάμεις ίδιες με αυτές του Σπάιντερ-Μαν, τον οποίο ας σημειωθεί πως ο πατέρας του θεωρεί εγκληματία. Έχοντας ακόμα ένα βάρος επάνω του με το μυστικό που δεν μπορεί να αποκαλύψει σε κανέναν, μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια, όταν ο προϋπάρχων Σπάιντερ-Μαν τού αναθέτει μια αποστολή, η επιτυχία της οποίας θα κρίνει το μέλλον ολόκληρου του πολυσύμπαντος.

Όταν τα κόμικ αποτελούν πραγματική πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο, τότε βγαίνουν υπέροχες ταινίες σαν αυτή εδώ. Με ένα εξαιρετικό σενάριο πάνω απ' όλα (Φιλ Λορντ, Ρόντνεϋ Ρόθμαν) που παντρεύει την κόμικ φιλολογία με την κινηματογραφική γλώσσα αλλά και με τη σοφή απόφαση να γυριστεί με κινούμενα σχέδια και όχι με με ηθοποιούς, το "Spider-Man -Μέσα στο αραχνο-σύμπαν" αποτελεί μακράν μία από τις κορυφαίες μεταφορές υπερήρωα στη μεγάλη οθόνη, αλλά και μια περιπέτεια φαντασίας από τις καλύτερες του είδους. Το κινούμενο σχέδιο είναι αυτό που αναδεικνύει την ταινία, τιμώντας την καταγωγή της και προάγοντας το είδος και την ιστορία, ενώ συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο animation με την αισθητική των σελίδων ενός περιοδικού. Ταυτόχρονα, με την άρτια εξισορρόπηση δράσης και χιούμορ, η ταινία μπορεί να εμφανίζει στην οθόνη χαρακτήρες και εικόνες που μόνο τα κινούμενα σχέδια μπορούν να υποστηρίξουν ως προς την αληθοφάνειά τους, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. 

Καλά δομημένο σινεμά, δουλεμένο στην κάθε δημιουργική και τεχνική του λεπτομέρεια, προσφέρει αξεπέραστη δράση, εικόνες όμορφες, εντυπωσιακές και αλλόκοτες, την ίδια στιγμή που το voice casting χαίρει απολαυστικών ερμηνειών. Μοντάζ (Ρόμπερτ Φίσερ Τζούνιορ) και μουσική (Ντάνιελ Πέμπερτον) αποτελούν βασικούς πυλώνες της αφήγησης, καθώς γίνονται μέρος της δράσης, των ανατροπών και της συγκίνησης. Το "Spider-Man -Μέσα στο αραχνο-σύμπαν" απέσπασε το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων, τιμήθηκε με 2 BAFTA (Κινουμένων Σχεδίων & Παιδικής Ταινίας), ενώ υπήρξε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι κριτικοί κατάπιαν τη χολή τους για τα κόμικ και την αποδέχθηκαν γράφοντας μόνο θετικά (εντάξει, όχι όλοι, κάποιοι είχαν να υποστηρίξουν την τιμή της Περσόνας του Μπεργκμαν). 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)