Tetris (2023)


Βιογραφικό θρίλερ της Apple TV+ σε σκηνοθεσία Τζων Σ. Μπαιρντ, με τους Τάρον Έτζερτον, Νικίτα Εφρέμοφ, Σοφία Λεμπέντεβα, Άντονυ Μπόυλ, Μπεν Μάιλς, Ρότζερ Ώλαμ, Τόμπυ Τζόουνς, Όλεγκ Στεφάνκο.

 Η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό, δημοφιλές παιχνίδι, από τη δημιουργία του μέχρι τη στιγμή που κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί τον καμβά αυτής της συναρπαστικής στην αφήγηση και στην αγωνία της ταινίας που μοιάζει να βγήκε από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος του Τζων Λε Καρρέ. 

Όταν ανακοινώθηκε από τη μικρή σχετικά σε μέγεθος αλλά πολύ επιλεκτική στο περιεχόμενό της πλατφόρμα η ταινία για την ιστορία του Tetris, ομολογώ πως δεν είχα εντυπωσιαστεί, καθώς -κακά τα ψέματα- έχω ψιλοβαρεθεί να παρακολουθώ succes stories που προάγουν την ευρηματικότητα κάποιου ευφυούς ανθρώπου που αφοσιώνεται σε έναν σκοπό μέχρι να τον εκπληρώσει με το όποιο προσωπικό κόστος. Αφήστε δε που το Tetris υπήρξε ένα από τα παιχνίδια που είχα μισήσει όσο κανένα άλλο, και επειδή ήμουν εντελώς άχρηστος αλλά και επειδή δεν μπορούσα να βγάλω από τα μάτια μου την εικόνα αυτών των εκνευριστικών και αγχωτικών σχημάτων από το μυαλό μου κάθε φορά που το σταματούσα. Όμως είμαι φιλοπερίεργος άνθρωπος με ελαφριές δόσεις μαζοχισμού και παράλληλα fan -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- του Τάρον Έτζερτον, οπότε στρώθηκα και το έβαλα να παίζει. Και μετά δεν ήθελα να τελειώσει.

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε πως η ιστορία του Tetris θα έκρυβε ένα κατασκοπικό θρίλερ που κόβει την ανάσα; Ε, λοιπόν, ναι, χάρη στο σενάριο του Νόα Πινκ είναι κατασκοπικό θρίλερ και μάλιστα από τα καλά. Μολονότι ξεκινά έτσι ακριβώς όπως υποψιαζόσουν ότι θα ξεκινούσε ένα succes story, αντιλαμβάνεσαι με μιας και αυτήν τη λεπτή στρώση χιούμορ και ειρωνείας στη σκηνοθεσία λες και η ίδια η ταινία να μην μπορεί να πιστέψει πως κάτι τόσο απλό εξελίχθηκε σε κάτι τόσο περίπλοκο και επικίνδυνο. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες για την υπόθεση, οπότε απλά θα αρκεστώ στο ότι το Tetris από χαζολόγημα εσωτερικής κατανάλωσης σε κάποια δημόσια υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης κατέληξε να είναι το πλέον περιζήτητο παιχνίδι για το οποίο μονομαχούσαν τεράστιοι όμιλοι, την ίδια στιγμή που οι Σοβιετικοί το χρησιμοποιούσαν ως μοχλό επιρροής. Κεντρικό πρόσωπο στην ταινία δεν είναι ακριβώς ο δημιουργός του παιχνιδιού Αλεξέι Πάγιτνοφ, αλλά ο Χανκ Ρότζερς, ιδιοκτήτης μιας μικρής εταιρείας λογισμικού που ανακαλύπτει το Tetris τυχαία σε κάποια έκθεση και αποφασίζει να διεκδικήσει τα δικαιώματα διανομής, χωρίς να γνωρίζει πού ακριβώς πάει να μπλέξει. 

Παιχνίδια εξαπάτησης, διεφθαρμένοι αξιωματικοί του Κρεμλίνου, μυστικοί πράκτορες, διαπραγματεύσεις που κόβουν την ανάσα, κυνηγητά, απειλές και οικονομικοί εκβιασμοί μπερδεύονται συναρπαστικά και οδηγούν την ταινία με το γκάζι πατημένο μέχρι το φινάλε, την ίδια στιγμή που θαυμάζεις την εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής και τη συναρπαστική ερμηνεία της Σκωτίας στον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης. Πάρα πολύ καλός ο Τάρον Έτζερτον για ακόμα μία φορά, αποδεικνύει πως μπορεί να ηγηθεί μιας ταινίας τόσο με το ταλέντο του όσο και με αυτή τη στόφα σταρ που διαθέτει, πλαισιώνεται από ένα καλοδιαλεγμένο καστ δουλεμένων β' ρόλων. Η φωτογραφία του Άλβιν Κούχλερ ενισχύει την αυθεντικότητα της εποχής, το μοντάζ των Κόλιν Γκούντι, Μπεν Μιλς και Μάρτιν Γουώλς υποστηρίζει τον ρυθμό αλλά και τη διακριτική ειρωνεία τη ιστορίας, ενώ ο Λορν Μπάλφε έγραψε πάλι μουσικάρες. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)