Shazam! Fury of the Gods (2023) (IMAX)


Ελληνικός τίτλος: Shazam! Η Οργή των Θεών

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Warner/New Line/DC, σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Φ. Σάντμπεργκ, με τους Ζάκαρυ Λέβι, Άσερ Έηντζελ, Τζακ Ντύλαν Γκρέηζερ, Άνταμ Μπρόντυ, Ντζιμόν Χούνσου, Έλεν Μίρεν, Λούσυ Λιου.

Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, η Εσπέρα και η Καλυψώ, κόρες του Άτλαντα και οι δύο, κλέβουν από το Μουσείο της Ακρόπολης τη σπασμένη ράβδο του Μάγου, με σκοπό να αποκαταστήσουν τις δυνάμεις της και να τιμωρήσουν τον Σαζάμ και τους συντρόφους του, θεωρώντας πως έκλεψαν την ισχύ των Θεών.

Διασκεδαστικό sequel, με πολλή δράση και αναπάντεχα καλύτερο από το πρώτο μέρος, η "Οργή των Θεών" συνεχίζει τις περιπέτειες του Σαζάμ, του υπερήρωα της DC που ουδείς περίμενε ποτέ να δει στη μεγάλη οθόνη. Κατ' αρχάς, έχουμε δύο εξαιρετικούς κακούς -ή μάλλον κακές για να ακριβολογούμε- στα πρόσωπα της Έλεν Μίρεν και της Λούσυ Λιου, οι οποίες απολαμβάνουν εντελώς ακομπλεξάριστα τη συμμετοχή τους στην ταινία με αποτέλεσμα να τις απολαμβάνουμε και εμείς. Ταυτόχρονα έχουμε μια ιστορία ξεκάθαρη, η οποία κλιμακώνεται εντυπωσιακά, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο πρώτο μέρος και πηγαίνοντας τον μύθο ένα βήμα παρακάτω. Τα αρχικά προβλήματα βέβαια παραμένουν, με τον ενήλικο Σαζάμ να εξακολουθεί να είναι μόνιμα και εκνευριστικά αστείος, σε αντίθεση με την ανθρώπινη, έφηβη μορφή του Μπίλυ Μπάτσον που για λόγους άγνωστους σε εμάς (και μάλλον και στους σεναριογράφους) παρουσιάζεται πολύ πιο ώριμος και εγκρατής, με αποτέλεσμα να μην δέχεσαι με τίποτα ότι αυτοί οι δύο χαρακτήρες είναι ένας. 

Από εκεί και μετά, τα υπόλοιπα αφήνονται στη δράση, τα οπτικά εφφέ, την εντυπωσιακή ομολογουμένως (και ολίγον πιο σκοτεινή σε σχέση με την ταινία) μάχη του φινάλε, όπου συμβαίνουν πολλά και εντυπωσιακά. Τα τέρατα είναι τρομακτικά και αλλόκοσμα, οι μονόκεροι μαύροι και βγαλμένοι λες από εφιάλτες, η καταστροφή που επιφέρει το Δέντρο της Ζωής (τι ειρωνεία) είναι απελπιστική και η συγκινησιακή φόρτιση καλοδεχούμενη, χωρίς να κοντράρει τον εν γένει πιο χαρωπό τόνο του φιλμ. Βασικό θέμα και αυτής της κινηματογραφικής μεταφοράς υπερήρωα της DC στη μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να παραμένει η αμηχανία ένταξης σε ένα ευρύτερο σύμπαν ταινιών, το οποίο πάει να καλυφθεί με αναφορές σε άλλους ήρωες και guest εμφανίσεις που ενδεχομένως υπόσχονται συνύπαρξη σε κάποιο πιθανό επόμενο κεφάλαιο. Εννοείται βέβαια πως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και στον Black Adam), δεδομένου του "μηδενισμού" του τρέχοντος κύκλου ταινιών που αποφασίστηκε από τη Warner (μαζί με απολύσεις ηθοποιών) εν όψει της δημιουργίας της νέας εταιρείας DC Studios που θα αναλάβει από τούδε και στο εξής τη διαχείριση των εμβληματικών υπερηρώων της σε οθόνες κάθε μεγέθους. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)