Ténor (2022)


Ελληνικός τίτλος: Ο τενόρος

Δραματική κομεντί του Studiocanal σε σκηνοθεσία Κλωντ Ζιντί Τζούνιορ, με τους MB14, Μισέλ Λαρόκ, Γκιγιώμ Ντυέμ, Μαεβά Ελ Αρουσί, Λουί ντε Λαβινιέρ, Μαρί Οπέρ.

Ο Αντουάν, ένας νεαρός που ζει στα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια, ερασιτέχνης ράπερ και ντελιβεράς σε εστιατόριο, σπουδάζει απρόθυμα λογιστική μόνο και μόνο για να βρει ένα εισιτήριο μακριά από την τωρινή του καθημερινότητα, κάτι που επιθυμεί και ο αδελφός του, ο οποίος μπαινοβγαίνει στη φυλακή για παράνομους αγώνες πυγμαχίας. Κάποια μέρα που παραδίδει μια παραγγελία στην Όπερα Γκαρνιέ, γνωρίζεται με την κ. Λουαζώ, καθηγήτρια τραγουδιού, η οποία εντοπίζει το ακατέργαστο ταλέντο του και τον πιέζει να παρακολουθήσει μαθήματα. Ο Αντουάν που και εκείνος από την πλευρά του ένιωσε μαγεμένος μέσα στο επιβλητικό περιβάλλον της Όπερας, αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του, κρατώντας όμως τη νέα του αυτή δραστηριότητα κρυφή, τόσο από τον αδελφό του όσο και από τους φίλους του.

Success story à la française, κομμένο και ραμμένο επάνω στον πρωταγωνιστή του, τον MB14, κατά κόσμον Μοχάμεντ Μπελκίρ, μουσικό, τραγουδιστή και φιναλίστ του γαλλικού The Voice το 2016. Πολύ ταλαντούχο και γοητευτικό παιδί, ο MB14 συνδυάζει τη ραπ, το beatbox και εν γένει τον σύγχρονο ήχο με την υπέροχα ευέλικτη φωνή του που φτάνει σε οκτάβες και ποιότητα τενόρου. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με την αναγνωρισιμότητα και τη δημοφιλία του αποτέλεσαν προφανώς την πηγή έμπνευσης του σεναρίου, το οποίο επενδύει ακριβώς επάνω στη μουσική πολυπλοκότητα του πρωταγωνιστή του. Από εκεί και μετά όμως, η έμπνευση μάλλον σταματάει, καθώς όλα μοιάζουν να βγήκαν από εγχειρίδιο σεναρίων αντίστοιχου περιεχομένου: ο βίαιος, μπλεγμένος αλλά με χρυσή καρδιά μεγάλος αδελφός, οι φίλοι στα προάστια που δεν καταλαβαίνουν τον ήρωά μας, η κοπέλα που τον αγαπά και η άλλη κοπέλα που τον γοητεύει, οι σνομπ συμμαθητές του και η καθηγήτρια που ρισκάρει τα πάντα για να τον δικαιώσει. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κακό ή λάθος, ίσα-ίσα που η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον ενώ προσφέρει και άπλετη συγκίνηση. Είναι το περιτύλιγμα που βγάζει μια απίστευτη ευκολία και επιφανειακή αντιμετώπιση τόσο της ζωής στο γκέτο όσο και της αντίπερα όχθης της οπερατικής μπουρζουαζίας. Από εκεί και μετά, πάντως, τα πράγματα κυλούν ομαλά, ο MB14 αν και ελαφρώς αμήχανος ερμηνευτικά, εκμεταλλεύεται την απειρία του ως ηθοποιός προς όφελος της αληθοφάνειας, ενώ η Μισέλ Λαρόκ αποδίδει με διακριτικές δόσεις χιούμορ και τραγικότητας τον χαρακτήρα της αφοσιωμένης από κάθε άποψη στην Όπερα καθηγήτριας. Το φινάλε φέρνει και κάποια δάκρυα στα μάτια. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)