The Son (2022)


Ελληνικός τίτλος: Ο γιος

Δραματική ταινία του Film 4 σε σκηνοθεσία Φλόριαν Ζέλερ, με τους Χιου Τζάκμαν, Βανέσα Κίρμπυ, Ζεν ΜακΓκραθ, Λώρα Ντερν, Άντονυ Χόπκινς.

Η ζωή του Πήτερ Μίλλερ αναστατώνεται όταν ο 17χρονος γιος του από τον πρώτο του γάμο, ο Νίκολας, δηλώνει την επιθυμία του να μείνει μαζί του. Με την πρώην σύζυγό του να ανησυχεί εξ αιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του στο σχολείο και τη νέα να αποδέχεται την κατάσταση μεν αλλά όχι και αγόγγυστα, λόγω του νεογέννητου παιδιού τους, ο Πήτερ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις συνθήκες στην καθημερινότητά του, καθώς επιθυμεί ουσιαστικά να βοηθήσει το γιο του και να του σταθεί ως καλύτερος πατέρας από ό,τι είχε υπάρξει ο δικός του.

Ακόμα ένα θεατρικό του Φλόριαν Ζέλερ μεταφέρεται στον κινηματογράφο, σε διασκευή του ίδιου και του Κρίστοφερ Χάμπτον, ως ένα άτυπο δεύτερο μέρος του "Πατέρα" που είχε προηγηθεί. Χωρίς οι ιστορίες των δύο ταινιών να έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, εννοιολογικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο θεματολογικό πλαίσιο όπου οι ανεξέλεγκτα σκοτεινές διαδρομές του ανθρώπινου μυαλού προσδιορίζουν το δράμα. Έτσι, εάν στον πατέρα ο πρωταγωνιστής είχε να αντιμετωπίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε, στον "Γιο" η ιστορία πραγματεύεται την κατάθλιψη και μάλιστα στην πιο σκληρή της μορφή. Το γεγονός δε πως αυτός που υποφέρει είναι ένα παλικαράκι μόλις 17 ετών καθιστά την ταινία ακόμα πιο άγρια και κάποιες στιγμές αφόρητη συναισθηματικά. 

Σαφέστατα περισσότερο μονοδιάστατη δραματουργικά από ό,τι ο "Πατέρας", η ταινία δεν παύει να συναρπάζει, χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες του συνόλου των πρωταγωνιστών, με τον Χιου Τζάκμαν ιδιαίτερα να λάμπει με την ωριμότητα και την εγκράτεια της ερμηνείας του, στο πλευρό των δύο υπέροχων γυναικών του. Ο νεαρός Ζεν ΜακΓκραθ ποντάρει στην άγουρη αμηχανία της εφηβείας καθιστώντας τον Νίκολας σπαρακτικά ρεαλιστικό, ενώ το σύντομο πέρασμα του Άντονυ Χόπκινς χαρίζει στην ταινία (αλλά και στην ερμηνεία του Χιου Τζάκμαν) τη μεγάλη της στιγμή. Το δε παρ' ολίγον happy end μεταμορφώνει την απώλεια σε μαρτύριο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)