Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)


Ελληνικός τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου

Περιπέτεια των LucasFilm/Paramount σε σκηνοθεσία Στήβεν Σπήλμπεργκ, με τους Χάρισον Φορντ, Κέητ Μπλάνσετ, Σάια ΛαΜπουφ, Κάρεν Άλλεν, Ρέυ Γουίνστοουν, Τζων Χερτ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ.

Μια ομάδα της KGB με επικεφαλής την αδίστακτη Ιρίνα Σπάλκο, απαγάγουν τον Ιντιάνα Τζόουνς και τον οδηγούν σε μια μυστική βάση του στρατού των ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσεται η σορός του εξωγήινου που είχε συντριβεί με το σκάφος του στο Ρόζγουελ. Παρ' ότι ο Ιντιάνα δραπετεύει εν μέσω μιας πυρηνικής έκρηξης, δεν αργεί να πέσει και ο ίδιος στα δίχτυα του "μακαρθικού" FBI που τον υποπτεύεται για κατάσκοπο των Ρώσων. Στο μεταξύ, τον προσεγγίζει ένας άγνωστος νεαρός -γιος μιας παλιάς του φίλης, κατά δήλωσή του- ο οποίος τον ενημερώνει πως ο καθηγητής Χάρολντ Όξλεϋ έχει πέσει σε χέρια αγνώστων εξ αιτίας των ευρημάτων της έρευνάς του για τη μυθική πόλη του Ελ Ντοράντο και ενός μυθικού κρυστάλλινου κρανίου.

Το μήλο εξακολουθεί να πέφτει κάτω από τη μηλιά και σε τούτην εδώ την τέταρτη και ομολογουμένως αναπάντεχη ταινία της σειράς, αφού όλοι μας νομίζαμε πως η τριλογία του εξερευνητή αρχαιολόγου είχε ολοκληρώσει την ιστορία του. Και εάν στην "Τελευταία Σταυροφορία" ο Ιντιάνα είχε ξανασυναντηθεί με τον πατέρα του, στο "Κρυστάλλινο Κρανίο" γνωρίζει τον γιο του, στο πρόσωπο του πολλά υποσχόμενου τότε και αγαπημένου του Σπήλμπεργκ, Σάια ΛαΜπουφ. Δεν ήταν λίγοι που είχαν σπεύσει να προβλέψουν πως η τέταρτη ταινία της σειράς θα άνοιγε τον δρόμο για μία νέα τριλογία με πρωταγωνιστή τον Χένρυ Τζόουνς τον Τρίτο, κάτι που βέβαια ουδέποτε υλοποιήθηκε ενώ δεν γνωρίζω καν αν είχε περάσει από το μυαλό του Τζωρτζ Λούκας. Κι αφού μιλάμε για οικογενειακές συγκεντρώσεις, έχουμε και την επανεμφάνιση της Κάρεν Άλλεν στον ρόλο της Μάριον Ρέιβενγουντ από τη "Χαμένη Κιβωτό", η οποία άλλωστε είναι και η -spoiler alert- μητέρα του νεαρού Ματ Γουίλλιαμς. Ευτυχής συγκυρία πάντως όλο αυτό με τους μεγάλους έρωτες και τους γιους των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε, καθώς η συνύπαρξη των τριών δίνει την ευκαιρία για συναισθηματική εμπλοκή και ικανές δόσεις ανθρώπινου χιούμορ που ισοσταθμίζει το φανταστικό πλαίσιο της ιστορίας. Εξαιρετική είναι η χημεία μεταξύ Φορντ και ΛαΜπουφ, με τις κοινές σεκάνς δράσης να είναι από τις καλύτερες, ιδιαίτερα στις δύο καταδιώξεις με τις μοτοσυκλέτες στην αρχή και αργότερα με τα τζιπ στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Και ναι, ο Σπήλμπεργκ συνεχίζει τις σινεφίλ αναφορές, αυτή τη φορά κλείνοντας το μάτι στον Μάρλον Μπράντο του "Ατίθασου" αλλά και στον Τζων Τραβόλτα του "Γκρηζ". Το καστ συμπληρώνει εξαιρετικά η Κέητ Μπλάνσετ στον ρόλο της Ιρίνα Σπάλκο, με βλέμμα, σώμα και φωνή που ξεχωρίζουν, πλάθοντας έναν αρχέγονο κινηματογραφικό κακό που θα μπορούσε να ανήκει και στο σύμπαν του 007. 

Μολονότι η ταινία έκανε τρελές εισπράξεις και κέρδισε την πλειοψηφία των κριτικών, έχει μείνει -αδικαιολόγητα κατ' εμέ- στη συνείδηση πολλών ως η λιγότερο καλή της σειράς. Θα επιμείνω πως είναι σαφέστατα ανώτερη της "Τελευταίας Σταυροφορίας" (την οποία βρίσκω ως την πλέον αδύναμη) και πως οι όποιες αρνητικές αντιδράσεις ξεκίνησαν από τους σκληροπυρηνικούς fans του Ιντιάνα που όπως και οι αντίστοιχοι άλλων κινηματογραφικών σειρών κατασπαράσσουν με περίσσια ευκολία ό,τι προηγουμένως λάτρευαν (αντίστοιχη λύσσα έχει εντοπιστεί και στη σειρά ταινιών του "Πολέμου των Άστρων"). Όμως, επειδή προσωπικά τέτοιοι κανιβαλισμοί με αφήνουν αδιάφορο, θα εντοπίσω στο "Κρυστάλλινο Κρανίο" το έξυπνο σενάριο που συνδυάζει με επιτυχία διαφορετικούς μεταξύ τους μύθους, σχολιάζοντας παράλληλα τα πολιτικά της εποχής (εχθρός δεν είναι μόνο η KGB αλλά και η υστερία του Μακαρθισμού εντός των συνόρων των ΗΠΑ), τις υπέροχες σκηνές δράσης (μεταξύ των οποίων την εναρκτήρια σεκάνς με το ψυγείο που πρέπει να διδάσκεται σε μαθήματα κινηματογραφικών σχολών) καθώς και το εξαιρετικό δέσιμο μεταξύ των ηθοποιών που επιστρέφουν φρέσκοι και με ανεβασμένη διάθεση. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)