Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023)


Ελληνικός τίτλος: Επικίνδυνη Αποστολή - Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο

Περιπέτεια της Paramount σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, με τους Τομ Κρουζ, Χέυλυ Άτγουελ, Βινγκ Ρέημς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Βανέσα Κίρμπυ, Εζάι Μοράλες, Πομ Κλέμεντιφ.

Ο Ήθαν Χαντ και η IMF αντιμετωπίζουν την πιο θανάσιμη απειλή έως τώρα, καθώς ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πειραματίζεται με σενάρια καταστροφής που απειλούν την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Με μια αφοσιωμένη κάστα ανθρώπων να εξυπηρετεί τις ανάγκες της "Οντότητας", ο Ήθαν και οι συνεργάτες του πρέπει να ξεπεράσουν κάθε αναστολή και να αφοσιωθούν σε μια αποστολή όχι μόνο επικίνδυνη αλλά και τραγικά κρίσιμη, χωρίς να ξέρουν ποιον μπορούν να εμπιστευθούν και ποιον όχι.

Η "Επικίνδυνη Αποστολή" είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις κινηματογραφικών σήριαλ που ωριμάζουν και βελτιώνονται με κάθε νέο κεφάλαιο. Έχοντας ξεκινήσει απλά ως μια καλοστημένη και καλογυρισμένη ταινία που έφερε και το hype της cult τηλεοπτικής σειράς (η οποία ουδέποτε υπήρξε μεταξύ των αγαπημένων μου), κατόρθωσε μέσα στα χρόνια να εξελιχθεί σε κινηματογραφικό γεγονός που κάθε φορά ξεπερνούσε τον ίδιο του τον εαυτό. Ταυτόχρονα, κάθε συνέχεια της "Επικίνδυνης Αποστολής" τιμούσε και βελτίωνε το είδος της κινηματογραφικής περιπέτειας καθώς ξεπερνούσε με ευκολία τα στενά όρια ενός φροντισμένου και εντυπωσιακού blockbuster. Μολονότι προσωπικά θεωρώ κορυφαία στιγμή ενηλικίωσης τόσο του είδους όσο και τη σειράς το πέμπτο κεφάλαιο, την "Πτώση", τούτη εδώ η "Θανάσιμη Εκδίκηση" δεν παύει να αποτελεί μεγαλιώδη στιγμή της κινηματογραφικής περιπέτειας και της ψυχαγωγίας, καθώς τα μεγέθη της ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. 

Με ένα σενάριο τόσο έξυπνο και όσο απλοϊκό χρειάζεται, ο πιστός πλέον σκηνοθέτης της σειράς Κρίστοφερ ΜακΚουόρι χειρίζεται με άνεση και μαεστρία το υλικό του, καθώς διευθύνει μια κολοσσιαία παραγωγή, αποφεύγοντας με γνώση και ταλέντο όλες τις παγίδες που θέτουν οι αναμενόμενες υπερβολές της ιστορίας. Ανθρωποκεντρική όσο χρειάζεται, συναρπαστική από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό (κι ας μην τελειώνει ουσιαστικά, όπως δηλώνεται από το "Πρώτο Μέρος" του τίτλου), η "Θανάσιμη Εκδίκηση" ανυψώνει το καλοκαιρινό blockbuster σε νέα επίπεδα αξιοπιστίας και σοβαρότητας, χωρίς όμως να παίρνει τον εαυτό του περισσότερο στα σοβαρά από όσο απαιτούν το θέμα και το είδος. 

Εξαιρετικά επιλεγμένο το επιτελείο των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών συντελεστών συνεισφέρει τα μέγιστα, συνολικά και μεμονωμένα, να συνθέσει ένα κορυφαία ψυχαγωγικό παζλ που εν τέλει σου επιστρέφει σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό τον χρόνο και το χρήμα που του αφιέρωσες για να το παρακολουθήσεις στο σινεμά (διότι για το σινεμά γυρίστηκε και όχι για τα τάμπλετ ή τα κινητά τηλέφωνα). Μουσική, μοντάζ, φωτογραφία και οπτικά εφφέ συνιστούν στο απόλυτο της κινηματογραφικής απόλαυσης, την ίδια στιγμή που οι ηθοποιοί ακροβατούν με επιτυχία μεταξύ του συναισθηματικού ρεαλισμού και της μπλοκμπαστερικής υπερβολής, χωρίς να προδίδουν τίποτα από τα δύο.

Εννοείται πως την υπεραξία στην ταινία εξασφαλίζει ο Τομ Κρουζ, με τη διπλή ιδιότητα του πραγματικού χολυγουντιανού σταρ και του παραγωγού που φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι (κυριολεκτικά) στον Ήθαν Χαντ, προσφέροντας άπλετα το ταλέντο και τα χρήματά του, ενόσω παίρνει απίστευτα ρίσκα για την υλοποίηση των κασκαντερικών αποστολών που πραγματοποιεί ο ίδιος, τιμώντας το όνομά του, το σινεμά και όλους εμάς που τον αγαπάμε και τον παρακολουθούμε εδώ και κάτι δεκαετίες.

Η Ρώμη γίνεται σμπαράλια για ακόμα μία φορά το φετινό καλοκαίρι, μετά το "Fast X". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)