Emma. (2020)


Ελληνικός τίτλος: Έμμα.

Αισθηματική κομεντί της Focus σε σκηνοθεσία Ώτομ ντε Γουάιλντ, με τους Άνυα Τέυλορ-Τζόυ, Τζώννυ Φλυν, Μία Γκοθ, Μιράντα Χαρτ, Μπιλ Νάι, Τζος Ο'Κόννορ, Ρούπερτ Γκρέηβς, Κάλλουμ Τέρνερ.

Η όμορφη, ευφυής, ανήσυχη και πλούσια Έμμα Γούντχάους χώνει ακάματα τη μύτη της σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία της βαρετής της πόλης. Εν μέσω κοινωνικών δεσμεύσεων και με την ενηλικίωση να χτυπά επικίνδυνα την πόρτα (παρέα με τον φόβο της γεροντοκόρης), η Έμμα ταλαιπωρείται με αποτυχημένα προξενιά και ρομαντικά λάθη έως ότου ανακαλύψει την ευτυχία στον έρωτα που υπήρχε ανέκαθεν μπροστά στα μάτια της.

Το αγαπημένο μυθιστόρημα της πολυγραφότατης και πολυκινηματογραφημένης Τζέην Ώστιν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με μια φρέσκια ματιά καθώς, μολονότι σέβεται τον χωροχρόνο της ιστορίας, την παρακολουθεί μέσα από μια σύγχρονη οπτική γωνία που εντείνει την ειρωνεία και τον κοινωνικό σχολιασμό. Την ίδια στιγμή, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα από τα λιγότερο στενάχωρα βιβλία της συγγραφέως, οι δημιουργοί της ταινίας δράττονται της ευκαιρίας να τονίσουν -με διακριτικότητα και χωρίς μπαλαφάρες- το κωμικό στοιχείο της ιστορίας, με δάνεια από το γαλλικό μπουλβάρ το οποίο βαφτίζουν σε κάμποσο βρετανικό φλέγμα. Αυτό το διασκεδαστικό αμάλγαμα δείχνει να το αντιλαμβάνεται πλήρως στην ερμηνεία της η Άνυα Τέυλορ-Τζόυ, η οποία ηγείται με άνεση και αυτοέλεγχο ενός πλούσιου καστ από β' ρόλους που δίνουν πνοή σε αυτήν εδώ την ταινία που τιμά με σοβαρότατες προθέσεις το ψυχαγωγικό σινεμά. Σε πολύ υψηλό επίπεδο η δουλειά που έχει γίνει από το καλλιτεχνικό τμήμα της παραγωγής, με φωτογραφία, κοστούμια και σκηνικά που λάμπουν από χρώμα και λεπτομέρεια, αναδεικνύοντας επί πλέον την αβάσταχτη ελαφρότητα της βρετανικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Ως αποτέλεσμα, η "Έμμα" διεκδίκησε τα Όσκαρ Μακιγιάζ & Κομμώσεων και Κοστουμιών, κατηγορία στην οποία υπήρξε υποψήφια και για BAFTA.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)