Le fidèle (2017)


Ελληνικός τίτλος: Μη φέρνεις λουλούδια

Δραματική περιπέτεια της Wild Bunch, σε σκηνοθεσία Μίκαελ Ρ. Ρόσκαμ, με τους Ματίας Σαίνερτς, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ερίκ Ντε Σταίρκε, Ζαν-Μπενουά Υζέ.

Η Μπιμπί, οδηγός αγώνων ταχύτητας, γνωρίζει κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης τον γοητευτικό Ζιζί, ο οποίος της συστήνεται ως εισαγωγέας-εξαγωγέας αυτοκινήτων. Η πρώτη συνάντηση οδηγεί σε μια έντονη ερωτική σχέση, την οποία όμως σκιάζουν κάποιες φευγαλέες κουβέντες των φίλων του σχετικά με το παρελθόν του. Όταν τον πιέζει να της πει την αλήθεια, ο Ζιζί τής εξομολογείται πως είναι ληστής τραπεζών, έτοιμος όμως να τα παρατήσει όλα για μια ζωή μαζί της. Χωρίς απαραίτητα να είναι ανέντιμες οι προθέσεις του, οι δεσμεύσεις του στην υπόλοιπη συμμορία τον μπλέκουν σε μια ακόμη ληστεία, ατόμου από το φιλικό περιβάλλον της αγαπημένης του αυτή τη φορά, που σταδιακά θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου τόσο ως προς τη μεταξύ τους σχέση όσο και με τους συνεργάτες του.

Σαν δύο ταινίες σε ενιαία συσκευασία μοιάζει τούτη εδώ η συμπαραγωγή Γαλλίας-Βελγίου-Ολλανδίας που -κακά τα ψέματα- φέρει επάνω της πολλά από τα χαρακτηριστικά του βελγικού σινεμά: σκοτεινιά, απογοήτευση, εγκληματικότητα και έναν ευρύτερο πεσιμισμό. Αυτό το 2 σε 1 έχει να κάνει πρωτίστως με τον τρόπο που η ταινία μάς συστήνεται ως αισθηματικό δράμα στο ξεκίνημά της για να κάνει μια απότομη στροφή κάπου εκεί στο δεύτερο μισό και να πατήσει γκάζι (κυριολεκτικά) προς την αστυνομική περιπέτεια, με τη δράση και το έγκλημα να παίρνουν τα πρωτεία, χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει το ερωτικό δίδυμο των πρωταγωνιστών που άλλωστε πυροδοτεί τις εξελίξεις. Απλά, αυτή η διχογνωμία στο ύφος μπορεί να ξενίσει όσους θεωρούν ότι θα παρακολουθήσουν μια δραματική αισθηματική ταινία ή να κουράσει όσους την εκλάβουν ως καθαρόαιμη περιπέτεια. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει κανένα από τα δύο μέρη του φιλμ, καθώς παίρνει τον χρόνο του να εξελίξει την αφήγηση, χάρη και στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές που προσφέρουν έξτρα λάμψη και γοητεία. Και κάπως έτσι, το "Μη φέρνεις λουλούδια" γίνεται αναπάντεχα γοητευτικό και ενδιαφέρον, με όλα του τα συστατικά να παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει την κατάλληλη στιγμή ενώ ταυτόχρονα επιφυλάσσει εκπλήξεις. 

Τη μαστόρικη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μίκαελ Ρ. Ρόσκαμ, γνωστός μας από τα εξίσου αγαπημένα και ιδιαίτερα "Συγκάληψη" και "Αγρίμι". Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Νικόλας Καρακατσάνης, σταθερός συνεργάτης του σκηνοθέτη, και διευθυντής φωτογραφίας πολυάριθμων ταινιών, μεταξύ των οποίων οι πρόσφατες "Εγώ, η Τόνια" και "Κρουέλα". 

To "Μη φέρνεις λουλούδια" συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία Μαγκρίτ, της Ακαδημίας Αντρέ Ντελβώ του Βελγίου, όπου ο Ζαν-Μπενουά Υζέ απέσπασε αυτό του Β' Ανδρικού Ρόλου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)