No Hard Feelings (2023)


Ελληνικός τίτλος: Μαθήματα αποπλάνησης

Κομεντί της Columbia σε σκηνοθεσία Τζην Στούπνιτσκυ, με τους Τζένιφερ Λώρενς, Άντριου Μπαρθ Φέλντμαν, Λώρα Μπενάντι, Μάθιου Μπρόντερικ, Νάταλι Μοράλες, Σκοτ ΜακΆρθουρ.

Η άνεργη οδηγός Uber Μάντι βλέπει το σπίτι της να κινδυνεύει με κατάσχεση από την εφορία. Στην απόγνωσή της να συγκεντρώσει τα λεφτά που απαιτούνται ή έστω ένα αυτοκίνητο για να ξεκινήσει πάλι δουλειά (το δικό της το έχει μαζέψει ο γερανός), απαντά θετικά σε μια παράξενη αγγελία, στην οποία οι δύο γονείς ενός ντροπαλού εφήβου αναζητούν μια έμπειρη νεαρή γυναίκα για να ξεπετάξει τον γιο τους προτού φύγει για το κολλέγιο.

Χοντροκομμένο, αστείο πάντως στα σημεία του και τρυφερό σε κάποια άλλα, το αμήχανο αυτό φιλμάκι συναγωνίζεται την αμηχανία του άβγαλτου έφηβου πρωταγωνιστή του. Μολονότι βρίθει σεξουαλικών αναφορών (όπως ορίζεται κιόλας από την κεντρική ιδέα του), το σεξ αυτό καθ' εαυτό λάμπει δια της απουσίας του, η κωμωδία συγκρούεται μετωπικά με την ανθρώπινη διάσταση των δύο κεντρικών προσώπων, την ίδια στιγμή που η ανησυχία και η ακραία απόφαση των δύο ανήσυχων γονέων του συνεσταλμένου εφήβου ουδέποτε δικαιολογείται από τον ίδιο τον γιο που ουσιαστικά μια χαρά παιδί είναι, το οποίο απλά θέλει τον χρόνο του για να ανθίσει. Και κάπως έτσι, μια ωραία ιδέα που θα μπορούσε να είναι είτε μια ακραία κωμωδία ή μια σκεπτόμενη κομεντί για τη συστολή των σημερινών εφήβων, αποτυπώνεται σε μια ταινία -θα το ξαναπώ- αμήχανη που καταφεύγει σε αχρείαστες ακρότητες που ενώ υποτίθεται ότι θα προκαλούσαν το γέλιο εν τέλει μεταφέρουν την αμηχανία στον θεατή αλλά εμφανώς και στην Τζένιφερ Λώρενς που μάλλον αδυνατεί να εντοπίσει το τι και το γιατί της ηρωίδας που υποδύεται. Εν μέσω της ευρύτερης μίρλας που επικρατεί στη ζωή μας και στην πρόσφατη παραγωγή, την ταινία τη χαζεύεις μεν ευχάριστα, αλλά όχι χωρίς να εντοπίζεις το μέγεθος της χαμένης ευκαιρίας, γεγονός που αποδεικνύεται από την ξαφνική δύναμη που αποκτά στις ήρεμες και πιο ανθρώπινες στιγμές της, οι οποίες έχουν και πιο ώριμο χιούμορ από τις καταναγκαστικά αστείες της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)