Live and let die (1973)





Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007 -Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Γκάι Χάμιλτον, με τους Ρότζερ Μουρ, Γιάφετ Κότο, Τζέην Σέυμουρ, Τζούλιους Χάρις, Ντέηβιντ Χέντισον, Τζέφρυ Χόλντερ, Κλίφτον Τζέημς, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ.

Όταν τρεις βρετανοί πράκτορες δολοφονούνται σε τρία διαφορετικά σημεία, η ΜΙ6 συνεργάζεται με τη CIA, η οποία συλλέγει στοιχεία για τη δράση του Δρ. Κανάγκα, δικτάτορα ενός κρατιδίου της Καραϊβικής, του Σαν Μονίκ. Ο Τζέημς Μποντ ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου ανακαλύπτει την άμεση σχέση του Κανάγκα με τις μαύρες συμμορίες του Χάρλεμ, ενώ δεν αργεί να έρθει σε επαφή με την προσωπική σύμβουλο του Δικτάτορα, την πανέμορφη Σολιταίρ, που διαβάζει τα Ταρώ.

Και ιδού η πρώτη μεγάλη μεταγραφή! Οι παραγωγοί του 007 μάς συστήνουν τον έτερο μεγάλο βρετανό σταρ Ρότζερ Μουρ στο ρόλο του  Μποντ, Τζέημς Μποντ. Γνωστός από τον "Άγιο" και τους "Αντίζηλους" στο πλευρό του Τόνυ Κέρτις, ο πανύψηλος και ξανθωπός Μουρ έρχεται να καλύψει το κενό του πιο "μάτσο" και μελαχρινού Κόννερυ, εγκαταλείποντας τη μυθολογία της οργάνωσης ΦΑΣΜΑ και του Μπλόφελντ, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην κινηματογραφική ζωή του διάσημου πράκτορα. Βασισμένη σε βιβλίο του Ίαν Φλέμινγκ, η ταινία αφήνει πίσω της τους μεγαλομανείς που εποφθαλμιούν την παγκόσμια κυριαρχία και καταπιάνεται με πιο γήινα θέματα, στην προκειμένη περίπτωση το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στα χρόνια του blackploitation, στην ταινία έχουμε ένα all black cast (Γιάφετ Κότο, Τζούλιους Χάρρις, Τζέφρι Χόλντερ) πλην της Τζέην Σέυμουρ που κι αυτή όμως αντικατέστησε τελευταία στιγμή την αρχική ιδέα για την Νταϊάνα Ρος. Βουντού, χαρτομαντεία, ταρώ, Νέα Ορλεάνη, φυτείες με παπαρούνες και ένα εντυπωσιακό (αλλά και ατελείωτο) κυνηγητό με βενζινακάτους δίνουν το πλαίσιο της εποχής του Ρότζερ Μουρ που είναι απολαυστικός στο καυστικό χιούμορ του, αλλά μοιάζει κάπως έξω από τα νερά του στις σκηνές δράσης. Το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ με τους Wings, ενώ τη μουσική υπογράφει ο παραγωγός του στα χρόνια των Beatles, Τζωρτζ Μάρτιν. Καθώς ο Τζων Μπάρυ ήταν αλλού απασχολημένος και η αμοιβή του ΜακΚάρτνεϋ ήδη υψηλή, η εναλλακτική αυτή θεωρήθηκε ως η περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - The Big Game (2024)