On Her Majesty's Secret Service (1969)



Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, Πράκτωρ 007: Στην Μυστική Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος

Περιπέτεια της United Artists σε σκηνοθεσία Πήτερ Ρ. Χαντ, με τους Τζωρτζ Λάζενμπυ, Τέλλυ Σαβάλας, Νταϊάνα Ριγκ, Γκαμπριέλε Φερτσέτι, Ίλζε Στέπατ, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Με την οργάνωση ΦΑΣΜΑ αποδεκατισμένη στο τέλος της προηγούμενης ταινίας, ο Μπλόφελντ μόνος του στήνει την τελευταία του μηχανορραφία με βιτρίνα ένα αλλεργιολογικό ινστιτούτο στις Άλπεις. Ο Μποντ, κοντράρεται με τον Μ και επιμένει στην υπόθεση, ακόμη κι όταν η υπηρεσία του τον απομακρύνει, αναζητώντας σύμμαχο στο πρόσωπο ενός κορσικανού μεγαλοεγκληματία που θεωρεί τον 007 ως τον ιδανικό γαμπρό για την κόρη του. 

H United Artists συνεχίζει το μύθο του Τζέημς Μποντ με την 6η ταινία της σειράς, μόνο που αυτή τη φορά τον ομώνυμο ρόλο αναλαμβάνει ο Τζωρτζ Λάζενμπυ, αφού ο Σων Κόνερυ δεν δέχτηκε να συνεχίσει για να μην τυποποιηθεί, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Και ίσως ο φόβος των παραγωγών για την απώλεια του σταρ της ταινίας τούς ανάγκασε να εστιάσουν στο σενάριο, με αποτέλεσμα μια στιβαρή περιπέτεια και επιστροφή στα βασικά: χιούμορ, δράση, έξυπνοι διάλογοι, εσωτερικά ανέκδοτα και χαριτωμένες σινεφίλ αναφορές στις προηγούμενες ταινίες. Πιο ανθρώπινος από ποτέ, ο Μποντ για πρώτη φορά έχει αισθήματα και λειτουργεί και ως προσωπικότητα, βγάζοντας το προσωπείο της καλοκουρδισμένης μηχανής που σκοτώνει, ενώ δεν διστάζει ακόμη και να ερωτευθεί. Τι κρίμα που μια από τις καλύτερες ταινίες της σειράς και μάλιστα με φινάλε που φέρνει δάκρυα στα μάτια, είναι και η πλέον παραγνωρισμένη. 

Ο Λάζενμπυ, μοντέλο που εδώ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, επελέγη μετά από οντισιόν, αφού η πρώτη επιλογή των παραγωγών, ο Ρότζερ Μουρ, δεν ήταν διαθέσιμος, λόγω της ανανέωσης του συμβολαίου του για την τηλεοπτική σειρά "Ο Άγιος". Μολονότι έχουν ακουστεί πολλά για τη δήθεν αποτυχία του στον ρόλο του 007, η πραγματικότητα είναι ότι το δίδυμο των παραγωγών είχαν προτείνει στον Τζωρτζ Λάζενμπυ συμβόλαιο για συνεχόμενες ταινίες. Ήταν προσωπική του απόφαση να υπογράψει μόνο για μία, δίνοντας βάση στα λόγια του μάνατζέρ του, που ήταν σίγουρος πως το νεωτεριστικό σινεμά των '70s δεν θα είχε θέση για έναν ξεπερασμένο κατάσκοπο όπως ο Τζέημς Μποντ. Αυτό θα πει να έχει κριτήριο... Το δυστύχημα είναι πως αν Λάζενμπυ έμενε τελικά στον ρόλο, όσο αδύναμος υποκριτικά και να ήταν, ενδεχομένως με την παρουσία να είχε οδηγήσει αλλού τον μύθο του Μποντ στη μεγάλη οθόνη και να είχαμε αποφύγει την περίοδο της κωμωδίας που ακολούθησε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)