The man with the golden gun (1974)


Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Γκάυ Χάμιλτον, με τους Ρότζερ Μουρ, Κρίστοφερ Λη, Μπριτ Έκλαντ, Μωντ Άνταμς, Ερβέ Βιλσαίζ, Κλίφτον Τζέημς, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Όταν ο Τζέημς Μποντ λαμβάνει συστημένη στα γραφεία της ΜΙ6 μια χρυσή σφαίρα, στην οποία επάνω ήταν χαραγμένο το 007, οι υποψίες πέφτουν στον επαγγελματία εκτελεστή Σκαραμάνγκα, έναν άνθρωπο-σωστό φάντασμα, τον οποίο δεν φαίνεται να έχει συναντήσει ποτέ κανείς από κοντά. Οι αρχικές υποψίες για συμβόλαιο θανάτου στο όνομα του Μποντ αποδεικνύονται λανθασμένες, καθώς τελικά αυτός που εκτελείται είναι ο επιστήμονας που έχει εφεύρει το Σόλεξ, έναν αντιδραστήρα που είναι σε θέση να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό.

Πήρε μόλις έναν χρόνο στη United Artists να γυρίσει τη δεύτερη ταινία Μποντ με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ και τον Γκάυ Χάμιλτον και πάλι στη σκηνοθεσία. Με γυρίσματα στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϋλάνδη, η ταινία επιμένει στον εξωτισμό, το καράτε αλλά για κάποιον λόγο και στα κυνηγητά με ταχύπλοα σκάφη σε ποτάμια, τα οποία μοιάζουν σαν να βγήκαν από την προηγούμενη ταινία. Πολύ ενδιαφέρων ο κακός όπως τον ερμηνεύει ο Κρίστοφερ Λη, καθώς και ο παρατρεχάμενος του, ο μικρόσωμος Νικ Νακ, ενώ έξυπνο είναι το τρυκ του όπλου του Σκαραμάνγκα, ένα χρυσό πιστόλι που συναρμολογείται από άλλα, "αθώα" αντικείμενα, όπως ένας αναπτήρας και ένα στυλό. 

Όμως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το σενάριο είναι εμφανές πως γράφτηκε μεν για να ενσωματώσει όλες τις ενδιάμεσες σκηνές, αλλά στο σύνολό του μοιάζει να μην έχει και τη μεγαλύτερη συνοχή, την ίδια στιγμή που ο Μποντ πέφτει από την μία γκάφα στην άλλη. Παράλληλα, αρχίζει να διαφαίνεται η στροφή της σειράς σε πιο εύθυμο τόνο, αφού σταδιακά, το κυνικό χιούμορ μετατρέπεται σε κωμωδία, όπως ορίζεται τόσο από τον ρόλο της Μπριτ Έκλαντ όσο και από την επιστροφή του σερίφη που είχαμε συναντήσει στο "Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν". Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Λούλου. Είναι το πρώτο φιλμ του 007 που γυρίζεται με στερεοφωνικό, τρικάναλο ήχο, αλλά έτσι παίχτηκε μόνο στην πρεμιέρα του, στο Λονδίνο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - The Big Game (2024)