You only live twice (1967)






Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ζεις μονάχα δυο φορές

Περιπέτεια της United Artists σε σκηνοθεσία Λιούις Γκίλμπερτ, με τους Σων Κόννερυ, Ακίκο Γουακαμπαγιάσι, Μίε Χάμα, Τετσούρο Τάμπα, Ντόναλντ Πλέζανς, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Η Ιαπωνία είναι το σκηνικό όπου διαδραματίζεται η ταινία, στην οποία η οργάνωση ΦΑΣΜΑ επιστρέφει πιο απειλητική από ποτέ, έτοιμη να προκαλέσει πολεμική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, "απαγάγοντας" τα διαστημόπλοια των δύο υπερδυνάμεων. Ο Μποντ που έχει προσποιηθεί τον θάνατό του, ταξιδεύει στο Τόκυο σαν εκπρόσωπος εταιρείας χημικών, με σκοπό να αποκαλύψει τον ρόλο μιας μεγάλης επιχείρησης στις διαστημικές επιθέσεις.

Για πρώτη φορά ταινία του 007 κυκλοφορεί μετά διάστημα δύο ετών από την προηγούμενη και όπως φάνηκε η αναμονή άξιζε τον κόπο. Οι θεατές έκαναν ουρές και ο αριθμός των εισιτηρίων εκτινάχθηκε στα ύψη. Πρόκειται για πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή παραγωγή, με εφφέ θεαματικά για την εποχή, μολονότι σήμερα φαντάζουν παρωχημένα. Είναι η ιστορία όμως που μοιάζει αδύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες. Το σενάριο, γραμμένο από τον Ρόαλντ Νταλ και με πολύ λίγα στοιχεία από το πρωτότυπο βιβλίο του Φλέμινγκ, επενδύει ως επί τω πλείστον στην περιπέτεια και τη δράση, όχι μόνο αφήνοντας πίσω του τις λεπτές χιουμοριστικές αποχρώσεις και τους υπαινιγμούς που οι ταινίες μάς είχαν συνηθίσει μέχρι τότε, αλλά καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς που ελάχιστα αιτιολογούνται, μόνο και μόνο για να μπουν κάποιες σεκάνς δράσης ή φολκλόρ στην ταινία.

Ο ίδιος ο Κόννερυ δεν βρίσκεται και στα μεγάλα κέφια του, κατά πάσα πιθανότητα και λόγω της τεταμένης σχέσης του με τον παραγωγό Άλμπερτ Μπρόκολι. Ο ηθοποιός είχε ενημερώσει την εταιρεία παραγωγής πως μετά την 5η αυτή ταινία, δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του για τον ρόλο του Μποντ, καθώς είχε κουραστεί αλλά και επειδή δεν επιθυμούσε να τυποποιηθεί στο κουστούμι του μυστικού πράκτορα. Παρά τις προσπάθειες του Μπρόκολι να τον μεταπείσει, εκείνος έμενε αμετάκλητος στην απόφασή του, με αποτέλεσμα να μην μιλιούνται καν στα γυρίσματα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - The Big Game (2024)