Shazam! (2019) (3D)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Warner/New Line/DC, σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Φ. Σάντμπεργκ, με τους Ζάκαρυ Λέβι, Άσερ Έηντζελ, Μαρκ Στρονγκ, Τζακ Ντύλαν Γκρέηζερ, Άνταμ Μπρόντυ, Ντζιμόν Χούνσου. 

Ο Μπίλυ Μπάτσον είναι ένα 14χρονο εγκαταλελειμμένο αγόρι που έχει γίνει ο μπελάς της Πρόνοιας στη Φιλαδέλφεια. Αναζητώντας, όσο θυμάται τον εαυτό του, τη βιολογική του μητέρα, το σκάει διαρκώς από τις ανάδοχες οικογένειες που τον αναλαμβάνουν, χωρίς να φταίνε απαραίτητα εκείνοι. Όμως, η ζωή του δείχνει να αλλάζει όταν στο τελευταίο σπίτι όπου πηγαίνει να μείνει, όχι μόνο διαπιστώνει πως η ατμόσφαιρα τον κάνει να νιώθει όμορφα αλλά αποκτά κι έναν καινούργιο φίλο -ίσως τον πρώτο του φίλο- στο πρόσωπο ενός άλλου συνομήλικου ορφανού παιδιού, του Φρέντυ. Αποζητώντας, τελικά, τίποτα περισσότερο από λίγη κανονικότητα στη ζωή του, ο Μπίλυ το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε ποτέ είναι πως ένας γηραιός σοφός μάγος θα του μεταφέρει όλες του τις δυνάμεις και θα τον μεταμορφώσει στον υπερασπιστή Σαζάμ.

Οι ήρωες των κόμικ της DC αποκτούν ο ένας μετά τον άλλον την κινηματογραφική τους θέση, με αψυχολόγητες ομολογώ επιλογές, που δεν έχουν την παραμικρή συνοχή. Σαν να βελτιώνονται, όμως, σταδιακά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Έτσι, τούτη εδώ η νέα κόμικ απόπειρα χαρακτηρίζεται από ένα κέφι και μια χαριτωμένη αφέλεια, που μετατρέπουν το φιλμ σε μια ένοχη απόλαυση, πρωτίστως για τις νεαρότερες ηλικίες, αφού ο προσανατολισμός της ιστορίας, του ύφους και του χειρισμού των ηρώων, προς τα εκεί απευθύνεται. Ως αποτέλεσμα, περνάς καλά, βλέποντας την εισαγωγική περιπέτεια ενός ήρωα που πολλοί δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του -κι ας είναι από τους παλαιότερους που έχουν κυκλοφορήσει σε περιοδικό. Το ότι περνάς καλά, βέβαια, δεν αποτελεί παραγραφή των όποιων ελαττωμάτων της ταινίας.

Αυτός ακριβώς ο νεανικός προσανατολισμός, δείχνει να της στερεί την όποια σοβαρότητα θα απαιτούσε τόσο ο ήρωας όσο και ο κίνδυνος που εκπροσωπείται από το κακό που πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι άλλο πράγμα να μην παίρνεις πολύ τον εαυτό σου στα σοβαρά, επενδύοντας στο χιούμορ και τον σαρκασμό, κι άλλο να γυρίζεις μια ταινία με παιδιάστικη προσέγγιση. Προφανώς και απαιτείται το χιούμορ ως καταλύτης για να χειριστείς ένα 14χρονο αλάνι που ξαφνικά αποκτά υπεράνθρωπες δυνάμεις, όμως αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να παρουσιάζεις τον ίδιο σου τον υπερήρωα ως αφελές, κακομαθημένο παιδάκι του οποίου ο χαρακτήρας δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτόν του Μπίλυ Μπάτσον, της "απλής", ανθρώπινης εκδοχής του, δηλαδή. Ο νεαρός στην κανονική του ζωή επ' ουδενί δεν θα έκανε όσα ακραία κάνει όταν ενδύεται τον μανδύα του Σαζάμ. Με δυο λέξεις: ο Μπίλυ Μπάτσον, όπως τον υποδύεται ο Άσερ Έηντζελ, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ο Σαζάμ, όπως τον υποδύεται ο Ζάκαρυ Λέβι. Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, κι αυτό είναι θέμα σκηνοθεσίας και σεναρίου. 

Ξαναγυρίζω, όμως, στο αρχικό μου σχόλιο, υπενθυμίζοντας πως περνάς καλά. Όλη η ταινία παρακολουθείται με ένα χαμόγελο, ενώ δεν της λείπουν και κάποια χαριτωμένα αστεία προς τους άλλους υπερήρωες της DC. Θα περνούσες, όμως, καλύτερα, αν είχε επενδύσει περισσότερα στον εαυτό της και προσπαθούσε να βρει τα σημεία εκείνα όπου θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά από όσες προηγήθηκαν και όσες θα ακολουθήσουν. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)