Black Adam (2022) (IMAX) (3D)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Warner/New Line/DC σε σκηνοθεσία Ζωμ Κολλέ-Σερρά, με τους Ντουέην Τζόνσον, Άλντις Χοτζ, Πιρς Μπρόσναν, Νόα Σεντινέο, Κουιντέσα Σουίντελ, Μαργουάν Κενζαρί.

Πριν από 5.000 χρόνια, ο Μαύρος Αδάμ αποκτά τις πανίσχυρες δυνάμεις των Αιγύπτιων θεών για να πολεμήσει τους τυράννους που ασκούσαν με βία την εξουσία. Η νίκη του όμως υπήρξε σύντομη, καθώς φυλακίζεται σε αιώνια λήθη. Στις ημέρες μας, μια αρχαιολόγος διαβάζει κατά λάθος έναν αρχαίο ψαλμό και ξυπνά τον Μαύρο Αδάμ, ο οποίος επιστρέφει μπερδεμένος σε μια εποχή που δεν κατανοεί, με μοναδικό του στόχο να πολεμήσει το κακό έτσι όπως αυτός το αντιλαμβάνεται, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντιμετωπίσει τα μέλη της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης, σε μια μάχη με αμφίρροπα αποτελέσματα.

Ένας ακόμη ήρωας από το portfolio της DC Comics περνά στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία γεμάτη δράση, αλλά χωρίς το σενάριο που θα την έκανε να ξεχωρίσει. Επικεντρωμένη στις απανωτές μάχες του Μαύρου Αδάμ με τους υπερήρωες που προσπαθούν να τον σταματήσουν και με μια ιστορία που χρονικά καλύπτει ένα πολύ σύντομο διάστημα, η ταινία προσφέρει μεν ένα μια πλούσια και πνιγμένη στα εφφέ υπερηρωική κλωτσοπατινάδα χωρίς όμως να αφηγείται και κάτι το ξεχωριστό. Η πληθώρα των χαρακτήρων με υπερδυνάμεις, οι όποιες παρεξηγήσεις οδηγούν στη μεταξύ τους αντιπαλότητα και ο χρόνος που μετρά ανάποδα προσπαθούν να ισοφαρίσουν την έλλειψη μιας στιβαρής ιστορίας, χωρίς όμως να το καταφέρνουν και στην εντέλεια, αφού από ένα σημείο και μετά το φιλμ αρχίζει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Ο Ντουέην Τζόνσον είναι μια πολύ καλή επιλογή για αυτόν τον σκοτεινό, λιγομίλητο και παρεξηγημένο υπερήρωα, ιδιαίτερα καθώς καλείται να σώσει ο ίδιος το γεμάτο κοινοτοπίες σενάριο που ακολουθεί τη λογική "μάχη-ατάκα-μάχη-χιούμορ-μάχη-ατάκα". Καλοστημένο το καστ και στους υπόλοιπους ρόλους, κρυμμένοι σχεδόν όλοι τους βέβαια πίσω από τα εντυπωσιακά κοστούμια και τα ψηφιακά εφφέ. 

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί ένα εισαγωγικό βήμα για όλα όσα θα μπορούσαν να επακολουθήσουν (έτσι μάλιστα όπως υποδηλώνει η σκηνή μετά τουw τίτλους τέλους, μεταξύ του Μαύρου Αδάμ και του Σούπερμαν), οι πρόσφατες αποφάσεις της Warner ως προς το κινηματογραφικό σύμπαν της DC ακυρώνουν (για μια ακόμη φορά) τα πάντα. Ήδη ανακοινώθηκε πως ο Χένρυ Κάβιλ δεν θα είναι πλέον ο Σούπερμαν, ενώ αγνοείται και το κινηματογραφικό μέλλον του Μαύρου Αδάμ, ο οποίος πιθανότατα επιστρέφει στη λήθη όπου είχε καταδικαστεί 5.000 χρόνια πριν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)