Raiders of the Lost Ark (1981)


Ελληνικός τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού

Περιπέτεια της Paramount/LucasFilm σε σκηνοθεσία Στήβεν Σπήλμπεργκ, με τους Χάρισον Φορντ, Κάρεν Άλλεν, Πωλ Φρήμαν, Τζων Ράις-Ντέηβις, Ρόναλντ Λέησυ, Ντένχολμ Έλλιοτ.

Επιστρέφοντας από μια επικίνδυνη αποστολή, ο αρχαιολόγος και κυνηγός της περιπέτειας Ιντιάνα Τζόουνς προσεγγίζεται από τον αμερικανικό στρατό που του ζητά να ταξιδέψει στην Αίγυπτο, όπου καθώς φαίνεται οι Ναζί έχουν εντοπίσει την τοποθεσία που είναι θαμμένη η θρυλική Κιβωτός της Παλαιάς Διαθήκης. Με τα μυστικά της να χάνονται στους αιώνες και τους θρύλους να μιλούν για τις δυνάμεις μαζικής καταστροφής που περιέχει, ο Ιντιάνα Τζόουνς πρέπει να την εντοπίσει πριν από τους Γερμανούς και να αποτρέψει τη μεταστροφή των δυνάμεων παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν καλοκαίρι του 1981 (Χριστούγεννα, εάν δεν απατώμαι, στην Ελλάδα), όταν οι δύο τρελοί μάγοι του σινεμά συναντήθηκαν για να μας αφηγηθούν ένα από τα καλύτερα παραμύθια που είχαμε δει έως τότε, αλλά και για να μας συστήσουν έναν από τους πλέον εμβληματικούς ήρωες στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. Έχοντας αφήσει προσωρινά πίσω τους και οι δύο το διάστημα και τους εξωγήινους πολιτισμούς, με τον Σπήλμπεργκ να έρχεται φουριόζος μετά τις "Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου" και το "1941: Από πού πάνε στο Χόλυγουντ, παρακαλώ;" και τον Τζωρτζ Λούκας να μας έχει παρατήσει μετέωρους με το στόμα ανοιχτό στο φινάλε του "Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται", αποφασίζουν αμφότεροι να επιστρέψουν στις απαρχές του επικού Χόλυγουντ για να φρεσκάρουν το είδος αλλά και το σινεμά γενικότερα. Εάν ο "Πόλεμος των Άστρων" ήταν ένα αμάλγαμα διαστημικού σπαγγέτι γουέστερν και πολεμικής ταινίας με αερομαχίες, οι "Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού" δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιστροφή στο είδος της εξωτικής περιπέτειας που άκμασε από τα χρόνια του βωβού κιόλας για να φτάσει μέχρι την εποχή των κινηματογραφικών σήριαλ, με ατρόμητους εξερευνητές που βυθίζονταν στα μυστήρια της ζούγκλας, αναζητώντας χαμένους θησαυρούς, υπερασπιζόμενοι πάντοτε το καλό και την ελευθερία. Άλλωστε, πώς μπορείς να ανανεώσεις κάτι και να το πας ένα βήμα παραπέρα, εάν δεν γνωρίζεις και δεν σέβεσαι την ιστορία του; Τέχνη αποκομμένη από το παρελθόν της και τις ρίζες της δεν νοείται, μάθημα που ουδέποτε πήραν οι έλληνες δημιουργοί στο σινεμά, σε αντίθεση με την τηλεόραση που πάτησε στο χθες (του κινηματογράφου) για να μπορέσει -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- να βγάλει κάτι που να ανήκει στο σήμερα και να μπορεί να σταθεί και στο αύριο.

Το άλλο μαγικό που συμβαίνει στην ταινία είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της. Ουσιαστικά γνωστός μόνο από τον ρόλο του Χαν Σόλο στον "Πόλεμο των Άστρων" (άντε και από τα "Νεανικά Συνθήματα" όπου είχε πρωτοσυναντηθεί με τον Τζωρτζ Λούκας), ο Χάρισον Φορντ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην οθόνη των "Κυνηγών της Χαμένης Κιβωτού" ως ο υπέρτατος χολυγουντιανός σταρ που σου δίνει την εντύπωση πως είχε υπάρξει ανέκαθεν εκεί, κληρονόμος και συνεχιστής όλων των μεγάλων του σινεμά, σκληροτράχηλος, ευαίσθητος και με χαμόγελο άλλοτε σαρδόνιο, άλλοτε βαθιά αφοπλιστικό, ήρωας και μαζί φίλος αξιόπιστος. Στο πλευρό του (και στην αγκαλιά του) κάνει ουσιαστικά το μεγάλο της ντεμπούτο η Κάρεν Άλλεν, η οποία παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στους "Εραστές μέχρι τον Σεπτέμβρη" και στον "Στάρμαν" που ακολούθησαν δεν έγινε ποτέ η μεγάλη πρωταγωνίστρια που έπρεπε να είχε γίνει. 

Καταγεγραμμένοι ανεξίτηλα στο κοινωνικό ασυνείδητο, με σκηνές που δεν ξεχνιούνται ποτέ και που στη συνέχεια αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και με τον Τζων Γουίλλιαμς να υπογράφει το διαχρονικό, μουσικό τους θέμα, οι "Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού" κέρδισαν 4 Όσκαρ (Σκηνογραφίας, Ήχου, Μοντάζ & Οπτικών Εφφέ) από τις συνολικά 9 υποψηφιότητες, BAFTA Σκηνογραφίας (7 υποψηφιότητες), ενώ απέσπασαν και υποψηφιότητα για Σεζάρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)