Deadpool & Wolverine (2024) (3D) (IMAX)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας της Marvel σε σκηνοθεσία Σων Λέβυ, με τους Ράυαν Ρέυνολντς, Χιου Τζάκμαν, Έμμα Κόριν, Μορένα Μπάκαριν, Μάθιου Μακφάυντεν.

Ο Ντέντπουλ έχει βάλει τη στολή του στην άκρη και εργάζεται ως πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Χωρισμένος, βυθισμένος σε μια αδιάφορη ρουτίνα και με τις ημέρες που πολεμούσε για το καλό του κόσμου οριστικά στο παρελθόν, ο Γουέηντ Γουίλσον πιστεύει πως ο κόσμος του έχει τελειώσει. Δεν ήξερε όμως ότι θα τελείωνε και κυριολεκτικά, μέχρι τη στιγμή που τον προσεγγίζει ο Μίστερ Πάραντοξ, εκ μέρους της Αρχής Χρονικής Απόκλισης, ο οποίος τον ενημερώνει πως το σύμπαν του έχει προγραμματισθεί σε κατάργηση, εφόσον ο Λόγκαν, το ον που το κρατούσε σε συνοχή, είναι πλέον νεκρός. Οι εναλλακτικές του Ντέντπουλ είναι οι εξής δύο: είτε θα αποδεχθεί την πρόταση του Μίστερ Πάραντοξ να αλλάξει χρονολόγιο, αφήνοντας πίσω του όλους όσους αγαπά καταδικασμένους στην ανυπαρξία, είτε θα τους ακολουθήσει και ο ίδιος, αποδεχόμενος τον οριστικό χαμό του. Ο Ντέντπουλ, όμως, συλλογίζεται και μια τρίτη λύση: εάν ο Γούλβεριν είναι το ον που κρατά σε συνοχή το σύμπαν του, τότε δεν έχει παρά να βρει έναν Γούλβεριν που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Χιούμορ, χοντρές πλάκες, υπονοούμενα, υστερία και ατελείωτο τρολάρισμα μαζί με τις πλέον "γεια σου" σκηνές δράσης, μετατρέπουν το "Deadpool & Wolverine" στην πιο διασκεδαστική μαρβελοταινία ever, που προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους απανταχού φύτουλες όπως εγώ αλλά και που προσφέρει μια τίμια κινηματογραφική ψυχαγωγία ακόμα και στους λιγότερο γνώστες του κινηματογραφικού σύμπαντος των υπερηρώων. Η ιστορία σε πρώτο επίπεδο είναι αυτή που περιέγραψα στην αρχή, οπότε τα πάντα είναι ξεκάθαρα για όποιον την παρακολουθεί ως μια αυτόνομη κόμικ ταινία, σαφέστατα ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο όλων όσες προηγήθηκαν. Από εκεί και μετά, τα πάντα λειτουργούν ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο αυτοαναφορικό ρεζίλεμα που εταιρεία έχει στήσει για τον ίδιο της τον εαυτό, αφού δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως τα κατηργημένα χρονολόγια, το Κενό όπου βρίσκονται φυλακισμένοι γνώριμοι υπερήρωες και η ανάγκη εύρεσης ενός καινούργιου Γούλβεριν δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ίδια τη Marvel που σπάει αδυσώπητα πλάκα με τον εαυτό της και πιο συγκεκριμένα με την "ένωση" του κινηματογραφικού παρελθόντος των ηρώων της στη Fox, μετά την απόκτησή της από την Disney, "μαμά" φυσικά και της Marvel. Καθώς λοιπόν, η ένωση έπρεπε κάποια στιγμή να επιτευχθεί προς χάριν του μέλλοντος της οικογένειας των X-Men και των πέριξ αυτών στη μεγάλη οθόνη υπό το νέο καθεστώς, ποιος καλύτερος να το αφηγηθεί από τον λιγότερο αξιόπιστο και πλέον ασταθή ήρωα όλων των εποχών; Κάπως έτσι λοιπόν στήνεται το πανηγύρι, το οποίο δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, και με τη συνύπαρξη Ρέυνολντς-Τζάκμαν στην οθόνη να πυροδοτεί εκρήξεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Το έξυπνο και λειτουργικό από κάθε άποψη σενάριο των Ράυαν Ρέυνολντς, Ρετ Ρηζ και Πωλ Γουέρνικ κινηματογραφείται με μεγάλο κέφι από τον Σων Λέβυ, έμπειρο στη δράση και στη φαντασία, ο οποίος αφήνει ολόκληρη την ταινία στους δύο πρωταγωνιστές του, για να κάνουν αποκλειστικά παιχνίδι μέχρι την τελευταία εικόνα. Ταλαντούχοι και υπέρλαμπροι άνθρωποι και οι δυο τους, δεν παίρνουν την κατάσταση περισσότερο στα σοβαρά απ' όσο χρειάζεται και αφήνονται σε έναν αγώνα ταχύτητας, σηκώνοντας καντάρια σκόνης που σκεπάζουν κάθε άλλη απόπειρα υπερηρωικού team-up. Μετρημένες στο κάθε καρέ και στην κάθε λέξη είναι και οι επιλογές των τραγουδιών που ακούγονται, ενώ οι μοντέρ Σέν Ράιν και Ντην Ζϊμμερμαν αναδεικνύονται στους πραγματικούς υπερήρωες της ιστορίας. Ταινία-απόλαυση!

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Strange Darling (2023)

Ψυχοκόρες (3 Σαιζόν, 2023-2024)