Beetlejuice (1988)



Ελληνικός τίτλος: Σκαθαροζούμης

Περιπέτεια φαντασίας των Geffen/Warner σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, με τους Μάικλ Κήτον, Άλεκ Μπώλντουιν, Τζίνα Ντέηβις, Τζέφρυ Τζόουνς, Άννι ΜάκΕνρο, Κάθριν Ο'Χάρα, Γουινόνα Ράιντερ.

Ένα νεαρό ζευγάρι που σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δίπλα στο αγαπημένο τους εξοχικό σπίτι, επιστρέφουν ως φαντάσματα και αναζητούν τρόπους να εκδιώξουν τους νέους ιδιοκτήτες.

Μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, με ελαφρώς αδιάφορη την κυκλοφορία της στην Ελλάδα, ο "Σκαθαροζούμης" υπήρξε το εισιτήριο του Τιμ Μπάρτον για το "μεγάλο" Χόλυγουντ, σηματοδότησε την εναλλακτική καριέρα του Μάικλ Κήτον, κατέκτησε cult status και έφτασε στο σημείο να αποκτήσει sequel κάπου 36 χρόνια αργότερα. Καθόλου αδικαιολόγητα όλα αυτά, εάν αναλογιστεί κανείς την πρωτοτυπία και την αλλοφροσύνη σεναρίου και σκηνοθεσίας καθώς και τον ευφυή συνδυασμό μαύρου χιούμορ, μεταφυσικού τρόμου και παρωδίας, στοιχεία που έκτοτε αποτελούν την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον, ο οποίος παρεμπιπτόντως, χάρη στον "Σκαθαροζούμη", πήρε από τη διστακτική έως τότε Warner, το πράσινο φως για τον "Μπάτμαν". Την ίδια στιγμή, το έξυπνο και παρανοϊκό σενάριο ζωντανεύει από το χαρτί σε μια έκρηξη εικόνων, ήχων και χρωμάτων που μας ταξιδεύουν στο ευρηματικό και αλλόκοσμο σύμπαν της μετά θάνατον ζωής, συστήνοντάς μας κάποιες από τις πλέον ευφάνταστες φάτσες που έχουν ζωντανέψει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Το στοίχημα δε που κερδίζει ο Μπάρτον είναι πως όλη αυτή η παράνοια βγάζει νόημα και πως όλες οι μετα-παρα-φυσικές ακρότητες αποκτούν υπόσταση και ουσία. Ο Μάικλ Κήτον στον ρόλο του ελεύθερου επαγγελματία βιο-εξορκιστή δίνει ρέστα αυτοσαρκασμού και ερμηνευτικού ελέγχου, ακόμα και πίσω από τους τόνους του (βραβευμένου με Όσκαρ) μακιγιάζ και των οπτικών εφφέ, βγάζοντας συναίσθημα ακόμη και στις πιο ακραίες εκφάνσεις του ρόλου. Την ίδια αφοσίωση στις δεσμεύσεις και στις απαιτήσεις του κάθε ήρωα επιδεικνύει το σύνολο του καλοδιαλεγμένου καστ, ενώ οι μουσικές του συνήθη ύποπτου Ντάννυ Έλφμαν απογειώνουν την κάθε στιγμή. Ο "Σκαθαροζούμης" ήταν επίσης υποψήφιος για BAFTA Μακιγιάζ και Οπτικών Εφφέ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Blink Twice (2024)

It Ends with Us (2024)