Mustang (2015)


Ελληνικός τίτλος: Ατίθασες

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, με τους Γκιουνές Σενσόυ, Ντογκά Ντεγκουσλού, Ελίτ Ισκάν, Τουγκμπά Σουνγκούρογλου, Ιλάιντα Ακντογκάν, Νιχάλ Κολντάς.

Η Λαλέ και οι πέντε μεγαλύτερες αδελφές της, αποχαιρετούν το σχολείο για το καλοκαίρι και επιστρέφουν ξέγνοιαστες στο σπίτι τους, σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Στην παραλία, συναντούν κάποιους συμμαθητές τους, με τους οποίους περνούν λίγη ώρα παίζοντας. Μόνο που το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τα γεμάτα περιέργεια μάτια της τοπικής κοινωνίας. Και κάπως έτσι, με το που φτάνουν στο σπίτι όπου μεγαλώνουν με τη γιαγιά και τον θείο τους, καθώς οι γονείς τους είναι νεκροί, αντιμετωπίζουν θύελλα αντιδράσεων, καθώς οι γείτονες είχαν ήδη μεταφέρει τα μαντάτα της "απρεπούς" συμπεριφοράς τους. Για να ξεπλύνουν την ντροπή και να μπορέσει η γιαγιά τους να τους βρει γαμπρό, κι ας είναι ακόμα όλες τους από 11 έως 16 ετών, θα πρέπει να κυκλοφορούν στον δρόμο ντυμένες με τα πιο συντηρητικά και παραδοσιακά ρούχα, αλλά και να σταματήσουν οριστικά το σχολείο και να αφοσιωθούν στην εκμάθηση των οικιακών από τις συγγενείς τους.

Έθνικ σινεμά με διεθνή όμως ματιά, από μια τουρκάλα σκηνοθέτιδα, η οποία έφυγε στα εφηβικά της χρόνια από την Άγκυρα για να εγκατασταθεί στη Γαλλία. Εμπνευσμένη από προσωπικά βιώματα, αποτυπώνει με κινηματογραφική ευφράδεια το δράμα των πέντε αυτών μικρών κοριτσιών που η οπισθοδρομική κοινωνίας τα καταδίκασε σε μια ζωή χωρίς προοπτικές, μόνο και μόνο επειδή έπαιζαν κοκορομαχίες με τους συμμαθητές τους στην παραλία, χωρίς καν να έχουν βγάλει ένα ρούχο. Υπάρχει μια βαθιά πιστότητα ρεαλισμού στην αφήγηση, η οποία προσδίδει στην ταινία έξτρα πόντους ενδιαφέροντος, χωρίς όμως ποτέ να χάνεται σε δηθενιές τύπου βεριτέ και ανεξάρτητων αυτοσχεδιασμών. Η Εργκιουβέν γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο το υλικό της αλλά και το σινεμά, επιτυγχάνοντας να γυρίσει μια ταινία που αφορά τους θεατές όχι μόνο για το "εξωτικό" παράλογο της κεντρικής ιδέας αλλά και επειδή έρχονται αντιμέτωποι με τη σύγχρονη ματιά της έναντι αυτών των παλαιολιθικών αντιλήψεων, σε ένα πλαίσιο αρμονικά καθοδηγημένων ερμηνειών, με κινηματογραφική αξία και μίλια μακριά από ρεαλιστικούς αυτοσχεδιασμούς. 

Οι "Ατίθασες" ήταν υποψήφιες για Όσκαρ και BAFTA Ξενόγλωσσης Ταινίας (εκπροσωπώντας τη Γαλλία), συγκέντρωσαν 9 υποψηφιότητες στα Σεζάρ (όπου απέσπασαν τα βραβεία Μοντάζ, Μουσικής και Καλύτερης Πρώτης Ταινίας, κέρδισαν το Βραβείο "Ευρωπαϊκή Αποκάλυψη" της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (όπου είχε 3 συνολικά υποψηφιότητες), όπως και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, ήταν υποψήφιες στην κατηγορία Ξένης Ταινίας στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας και σε τρεις κατηγορίες στο Φεστιβάλ των Καννών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Blink Twice (2024)

It Ends with Us (2024)