My Cousin Rachel (2017)


Ελληνικός τίτλος: Η ξαδέρφη μου η Ρέιτσελ

Δραματικό θρίλερ της Fox Searchlight, σε σκηνοθεσία Ρότζερ Μίτσελ, με τους Ρέητσελ Βάις, Σαμ Κλάφλιν, Χόλιντέυ Γκρέηντζερ, Ίαιν Γκλεν, Πιερφραντσέσκο Φαβίνο.

Ο ορφανός Φίλιπ, τον οποίο ανέθρεψε ο εξάδελφός του ο Άμπροουζ στο κτήμα του, έχει πλέον μεγαλώσει και έχει γίνει ένας υπεύθυνος νέος που τρέχει τις δουλειές με αφοσίωση και σοβαρότητα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που θεωρεί πατέρα του. Εργένης εκ πεποιθήσεως ο Άμπροουζ, μεγάλωσε τον Φίλιπ ως αυτάρκη άνδρα που μπορεί να στήσει τη ζωή του χωρίς γυναίκες, πέραν της περιστασιακής ψυχαγωγίας που η συντροφιά τους μπορεί να προσφέρει. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο νεαρός προστατευόμενος αντιδρά με καχυποψία, όταν ο κηδεμόνας του που στο μεταξύ είχε μεταβεί στην Ιταλία κατ' εντολή του γιατρού του, του ανακοινώνει σε επιστολή του πως παντρεύτηκε την εξαδέλφη Ρέητσελ, η οποία του είχε σταθεί βράχος στο πλευρό του συμβάλλοντας τα μάλα στη βελτίωση της υγείας του. Μόνο που ο Άμπροουζ λίγο αργότερα πεθαίνει, ενώ έχουν προηγηθεί κάποια ανησυχητικά γράμματα που αναφέρονταν στην παράξενη συμπεριφορά της συζύγου του. Απόλυτος κάτοχος της μεγάλης περιουσίας πλέον ο Φίλιπ, θέλει πολύ να μάθει τον λόγο που η υγεία του Άμπροουζ επιδεινώθηκε τόσο ξαφνικά, πεπεισμένος πως πίσω από τον θάνατό του βρίσκεται η μυστηριώδης σύζυγός του. Μέχρι που η Ρέιτσελ καταφθάνει για επίσκεψη στο κτήμα και τότε όλα αλλάζουν.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Δάφνης ντυ Μωριέ, η ταινία έχει να μας προσφέρει απλόχερα τη γοτθική και απειλητική ατμόσφαιρα που αποτελεί σημείο αναφοράς της συγγραφέως, όσο και ένα κινηματογραφικό ζευγάρι λαμπερό και ζοφερό ταυτόχρονα, του οποίου η μοίρα καθορίζει την ιστορία. Κι ενώ όλα θα μπορούσαν να πάνε υπέροχα, έρχεται η σκηνοθεσία του Ρότζερ Μίτσελ, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο, να επιλέξει αμήχανες οδούς και ρυθμό αγχώδη που κατ' εμέ κοντράρουν το απειλητικό μυστήριο που πηγάζει ακριβώς από τη νωχελική ησυχία της παρουσίας της Ρέιτσελ στην Κορνουάλη. Είναι ακριβώς αυτή η ανυπέρβλητη γοητεία και η πηγαία ευγένεια του χαρακτήρα της που συννεφιάζουν την πεποίθηση του Φίλιπ πως εκείνη δολοφόνησε τον κηδεμόνα του και που τον κάνουν να την ερωτευθεί παράφορα, οπότε αυτές οι "θριλερικές" ενέσεις έντασης φαντάζουν ξένες και αποπροσανατολιστικές, πολλώ δε μάλλον όταν η εξέλιξη της ιστορίας τις προδίδει. Έρχονται όμως οι ερμηνείες του δίδυμου Βάις-Κλάφλιν να απογειώσουν το φιλμ, όπως και η επιβλητική φωτογραφία του Μάικ Έλλεϋ που από το σκοτάδι και τις σκιές του πύργου ανοίγεται στα υπέροχα τοπία της εξοχής. Πολύ ενδιαφέροντα ρόλο στην εξίσωση παίζει και η μουσική του Ραέλ Τζόουνς, στα όρια του πένθιμου ρομάντσου και του θρίλερ. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία, μέχρι και την αναπάντεχη ανατροπή του φινάλε, θα μπορούσε να είχε γίνει μια ακόμα καλύτερη ταινία, αν είχε αποφευχθεί αυτό το αδικαιολόγητο άγχος για επιπλέον ένταση.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Strange Darling (2023)

Ψυχοκόρες (3 Σαιζόν, 2023-2024)