Beasts of the Southern Wild (2012)


Ελληνικός τίτλος: Τα μυθικά πλάσματα του Νότου

Δραματική ταινία του Μπεν Ζάιτλιν, γυρισμένη για λογαριασμό της Fox Serchlight, με την Κιουβενζανέ Γουάλλις και τον Ντουάιτ Χένρυ. 

Η 6χρονη Χάσπάππυ, ζει με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της στους βάλτους της Λουιζιάνα, αντιμέτωπη με την φτώχεια, τις καταιγίδες που πλημμυρίζουν τα πάντα και τους αρχαίους βόνασους που ζωντανεύουν μέσα από τους πάγους που λιώνουν στο Νότιο Πόλο. 

Ιδωμένη μέσα από τα μάτια της μικρής, η ταινία κυλά σαν ντοκυμανταίρ και παραμύθι ταυτόχρονα, καθώς η σκληρή και βάναυση πραγματικότητα αλλοιώνεται και μετουσιώνεται σε έναν κόσμο φανταστικό, με μυθικά πλάσματα και ηρωικές πράξεις. Αληθινό, μακριά από διδακτισμούς, όσο σκληρό χρειάζεται και ταυτόχρονα με βαθιά αγάπη για τους πρωταγωνιστές του, το έργο προσεγγίζει τους ήρωές του με ανθρωπιά και πραγματικό ενδιαφέρον και αφηγείται την ιστορία τους, χωρίς να επικρίνει και χωρίς να καταφεύγει σε μελό συναισθηματισμούς. "Όχι δάκρυα" μαθαίνει ο πατέρας την κόρη του κάθε φορά που συμβαίνει κάτι άσχημο και η μικρή επαναλαμβάνει πως "τα δάκρυα είναι για τους χέστηδες". Μια χούφτα άνθρωποι ενάντια στη φύση, ενάντια στο σήμερα, δεμένοι με τη γη τους και το νερό, αγρίμια του Νότου, όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας, επιβιώνουν, φροντίζουν, αγαπούν, ψαρεύουν, φοβούνται, πεθαίνουν, γεννιούνται, αγκαλιάζουν, επαναστατούν, ενηλικώνονται, στην πιο ειλικρινή ταινία που είδατε τα τελευταία χρόνια. Η 9χρονη Κιουβενζανέ Γουάλλις προτάθηκε άξια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, κερδίζοντας το ρεκόρ της νεαρότερης υποψήφιας στην ιστορία του θεσμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)