Downton Abbey (6 Σαιζόν, 2010-2015)




Ελληνικός τίτλος: Ο πύργος του Ντάουντον

Δραματική σειρά του ITV, συμπαραγωγή των Carnival και Masterpiece, δημιουργία του Τζούλιαν Φέλλοους, με τους Χιου Μπόνβιλ, Φύλις Λόγκαν, Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν, Τζιμ Κάρτερ, Μπρένταν Κόυλ, Μισέλ Ντόκερυ, Σιόμπαν Φίννεραν, Ρομπ Τζέημς-Κόλλιερ, Φύλλις Λόγκαν, Νταν Στήβενς, Μάγκι Σμιθ. 

Όσους ηθοποιούς κι αν αναφέρω, ποτέ δεν θα καλύψω όλους όσοι πρωταγωνιστούν στο "Ντάουντον", καθώς, χάρη σε ένα ευλογημένο σενάριο, είναι όλοι πρωταγωνιστές. Ασχέτως του μεγέθους του ρόλου ή του χρόνου εμφάνισης στην οθόνη, οι χαρακτήρες είναι τόσο καλογραμμένοι που αποκτούν πραγματική υπόσταση και δεν χρησιμοποιούνται απλά για "γεμίσματα" ή για να πασάρουν ατάκες στους "πρώτους" ρόλους. Κι αυτή μοιάζει να είναι η αιτία της τεράστιας επιτυχίας της σειράς αυτής σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεβάζοντας και πάλι τον πήχυ των βρετανικών τηλεοπτικών παραγωγών. Οι ζωές των αρχόντων του πύργου του Ντάουντον και του υπηρετικού προσωπικού μπερδεύονται γλυκά, άρτια ισορροπημένες, προσεκτικά γραμμένες και εξαίρετα εκτελεσμένες, αποδεικνύοντας πως ένα σήριαλ που ουσιαστικά διαδραματίζεται στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού μπορεί να έχει δράση, αγωνία, ενδιαφέρον, ουσιαστικό δράμα και άπλετο χιούμορ. Η εξαιρετική αναπαράσταση εποχής, όχι μόνο στα κοστούμια και στα σκηνικά αλλά και στην ψυχογραφία των ηρώων, δημιουργεί πραγματικούς χαρακτήρες κι έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι οι ήρωες της σειράς είναι υπαρκτά πρόσωπα. Τι κρίμα που -κατά τη βρετανική παράδοση- τα επεισόδια του κάθε κύκλου είναι τόσο λίγα. Και τι κρίμα, που μετά από 6 ανεπανάληπτα τηλεοπτικά χρόνια, η σειρά ολοκληρώθηκε, με ζεστασιά, αξιοπρέπεια και περίσσια ανθρωπιά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)