Elementary (7 Σαιζόν, 2012-2019)





Αστυνομική σειρά του CBS, δημιουργία του Ρόμπερτ Ντόχερτυ, με τους Τζόννυ Λη Μίλλερ, Λούσυ Λιου, Άινταν Κουίν. 

Μοντέρνα μεταφορά τού μύθου του Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος παραμένει Βρετανός μεν, ζει στη Νέα Υόρκη δε. Εθισμένος στα ναρκωτικά στο παρελθόν, βγαίνει από την κλινική απεξάρτησης, με την προϋπόθεση ότι θα ζει μαζί του για ένα διάστημα η σύμβουλος απεξάρτησης Τζόαν Γουώτσον. Στο μεταξύ, αναλαμβάνει σύμβουλος της αστυνομίας σε δύσκολες υποθέσεις. 

Δεν κρύβω πως η φρέσκια ματιά στο μύθο του διάσημου ντετέκτιβ είναι απολαυστική, αλλά όχι και χωρίς προβλήματα. Ο Μίλλερ, που μολονότι πρωτίστως τηλεοπτικός ηθοποιός μεταμορφώνεται από σειρά σε σειρά, δίνει μια γοητευτική ερμηνεία στο ρόλο ενός σπαστικού, κακομαθημένου και ολίγον αισθηματία Χολμς, η Λούσυ Λιου από την άλλη μένει ανεκμετάλλευτη, σε έναν ρόλο περισσότερο παρατηρητή και όχι ουσιαστικού συνοδοιπόρου. Οι δε υποθέσεις από επεισόδιο σε επεισόδιο δεν είναι καλύτερες (ούτε χειρότερες) από αυτές που θα βλέπαμε σε μια οποιαδήποτε αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά. Κι εφόσον μιλάμε για τον Χολμς, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Πάντως, μέσα στα χρόνια, η δυναμική μεταξύ των δύο ηθοποιών ενισχύεται, με αποτέλεσμα με κάθε επεισόδιο να σε κάνουν να νοιάζεσαι όλο και περισσότερο, προφανώς και λόγω της συναισθηματικής σου τριβής μαζί τους μετά από τόσες σαιζόν. Οι υποθέσεις των αυτοτελών επεισοδίων εξακολουθούν να ψυχαγωγούν και να κρατούν το ενδιαφέρον τους αλλά είναι φορές που θα ήθελες κάτι ακόμα περισσότερο αφού έχεις να κάνεις με τον Χολμς και όχι απλά με μία ακόμα αστυνομική σειρά.

Μετά το τέλος της 6ης περιόδου, το δίκτυο CBS που μεταδίδει τη σειρά στις ΗΠΑ αποφάσισε πως θα έδινε το πράσινο φως για μία ακόμα σαιζόν που θα ήταν και η τελευταία. Η τηλεθέαση έπεφτε διαρκώς μέσα στα χρόνια, όχι επειδή η σειρά γινόταν λιγότερο καλή, αλλά προφανώς λόγω της κόπωσης και αυτής της αίσθησης πως όλο αυτό το έχεις ξαναδεί σε άπειρες άλλες αστυνομικές σειρές. Το βασικό πρόβλημα ήταν εξ αρχής πως μολονότι έβλεπες μια σειρά με τον Σέρλοκ Χολμς, ήξερες μέσα σου πως δεν ήταν ο Χολμς. Δεν έκανε την ουσιαστική διαφορά η σειρά σε κάτι, οπότε έγινε ένα με πολλές άλλες αντίστοιχες όπου εξωτερικοί συνεργάτες βοηθούν την αστυνομία στην επίλυση υποθέσεων. Ίσως να φταίει πως της έλειπε -και καλά έκανε πάντως- το απαραίτητο love story που θα διατηρούσε την ίντριγκα και σε άλλο επίπεδο. Όπως και νά'χει πάντως, το "Elementary" τελείωσε με μια μικρή σαιζόν μόλις 13 επεισοδίων που μάλιστα στην Αμερική μεταδόθηκε καλοκαίρι. Κάτι η συγκινησιακή φόρτιση του φινάλε, κάτι μια ενδιαφέρουσα κεντρική ιστορία που έτρεχε παράλληλα με τις υποθέσεις του κάθε επεισοδίου, κάτι η Λούσι Λιου με ακόμα πιο αναβαθμισμένη και ουσιαστική παρουσία, θα θυμόμαστε την 7η σαιζόν της σειράς ως μία από τις καλύτερες. Πολύ καλό ήταν μάλιστα και το τελευταίο επεισόδιο που σε κοψοχολιάζει τρία λεπτά πριν τους τίτλους τέλους, αλλά όλα καλά. Παίζει και να μου λείψει του χρόνου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)