Game Change (2012)


Πολιτική τηλεταινία παραγωγής ΗΒΟ/Playtone, σε σκηνοθεσία Τζαίυ Ρόουτς, με τους Τζούλιαν Μουρ, Γούντυ Χάρελσον, Εντ Χάρρις. 

Το παρασκήνιο της επιλογής της Σάρα Πέιλιν ως υποψήφιας αντιπροέδρου του Τζων ΜακΚαίην και η εκλογική ήττα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2008 παρουσιάζονται σε μια σφιχτοδεμένη ταινία, η οποία όμως αφήνει αρκετές απορίες στον αμύητο θεατή. Η τεράστια -σύμφωνα με την ταινία- γκάφα της εκλογικής ομάδας του ΜακΚαίην στην επιλογή της Πέιλιν παρουσιάζεται ως κακή συνεννόηση μεταξύ των στελεχών αφού κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να ελέγξει το παρελθόν της, ενώ η ίδια η φιγούρα της Πέιλιν παραπαίει μεταξύ μιας φιλόδοξης υπερ-συντηρητικής και αμόρφωτης γυναίκας και ενός πλάσματος με εμφανή ψυχολογικά προβλήματα. 

Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται (όπως και στην τηλεοπτική σειρά "The newsroom") μια διάθεση από πλευράς ΗΒΟ να στηρίξει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μεν, αλλά να στιγματίσει τα λάθη τους δε. Ίσως να ξενίζει εμάς τους έλληνες τηλεθεατές η ευκολία της αμερικανικής τηλεόρασης να καταπιάνεται τόσο νωρίς με πολιτικά συμβάντα (φανταστείτε μια τηλεταινία με θέμα τον Γιώργο Παπανδρέου και την απόφαση της κυβέρνησής του να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα), από την άλλη, όμως, σε μια απολιτική Αμερική ίσως χρειάζονται ταινίες που να αφυπνίζουν την πολιτική συνείδηση του μέσου αμερικανού τηλεθεατή. Κάποιοι, βέβαια, θα υποστηρίξουν πως οι απόπειρες αυτές δεν αφυπνίζουν, αλλά χειραγωγούν. Πέραν της πολιτικής της θέσης, πάντως, η ταινία είναι άψογα εκτελεσμένη (μόνο τηλεταινία δεν θυμίζει), με στιβαρές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό τρίο και έξυπνη παράθεση βίντεο αρχείου με μυθοπλασία που την κάνουν να παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον. Άξιος συγχαρητηρίων ο Γούντυ Χάρελσον, ο οποίος όσο περνούν τα χρόνια ωριμάζει ερμηνευτικά. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)