12 years a slave (2013)


Ελληνικός τίτλος: 12 χρόνια σκλάβος

Δραματική βιογραφία της Fox Searchlight, σε σκηνοθεσία Στηβ ΜακΚουήν, με τους Τσιγουέτελ Έτζιοφορ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Λουπίτα Νυόνγκ'ο, Πωλ Ντάνο, Σάρα Πώλσον, Μπραντ Πιτ, Πωλ Τζιαμάττι. 

Η αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, που μολονότι ζούσε ελεύθερος, με την οικογένειά του, στη Νέα Υόρκη, έμποροι σκλάβων τον απήγαγαν και τον πούλησαν σε κτηματία του Νότου. 

Ενδιαφέρουσα ιστορία που στα χέρια κάποιου άλλου σκηνοθέτη θα γινόταν ένα υπέροχο μελόδραμα με δόσεις καταγγελίας. Όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Στηβ ΜακΚουήν. Και ο ΜακΚουήν, όπως έχει αποδείξει και στις προηγούμενες ταινίες του, δεν έχει λόγο να πέσει σε παγίδες και ευκολίες. Το σινεμά του αφηγείται ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων, τους οποίους βγάζει σε πρώτο πλάνο για να βγάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους τα σώψυχά τους στην οθόνη. Με μια εξαιρετική κινηματογράφηση σε ειδυλλιακά τοπία όπου συμβαίνουν φρικτά πράγματα, με καθοδήγηση ηθοποιών που συγκλονίζει και με κάθε πλάνο μετρημένο και ζυγισμένο με χειρουργική ακρίβεια, το "12 χρόνια σκλάβος" συναρπάζει σε κάθε του σκηνή. Καταπληκτικός ο Τσιγουέτελ Έτζιοφορ στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, στέκει δυνατός και ξάστερος σε κάθε σκηνή, παίζοντας με το βλέμμα και το πρόσωπο και τη φωνή του. Εφιαλτικός και επικίνδυνος σε κάθε του εμφάνιση στην οθόνη ο Μάικλ Φασμπέντερ που αποδεικνύει ακόμη μία φορά πως είναι τεράστιος ηθοποιός, αβανταδόρικη η ερμηνεία της Λουπίτα Νυόνγκ'ο, απειλητικός στο σύντομο πέρασμά του ο Πωλ Τζιαμάττι και γαλήνιος ως πατέρας του έθνους ο Μπραντ Πιτ. Σπουδαία ταινία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)