Tabu (2012) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Χαμένος παράδεισος

Δραματική ταινία του Μιγκέλ Γκομέζ, με τους Τερέζα Μαντρούγκα, Λάουρα Σοβεράλ, Άνα Μορέιρα, Ενρίκε Εσπίριτο Σάντο, Καρλότο Κόττα. 

Μια μεσήλικη, μοναχική γυναίκα, η Πιλάρ, ζει δίπλα στο διαμέρισμα της Αουρόρα, μιας εκκεντρικής, ηλικιωμένης γυναίκας, αριστοκρατικής καταγωγής, που μένει μόνη της, με την υπηρέτριά της, τις αναμνήσεις της και τις φαντασιώσεις της. 

Παράξενη ταινία (το αντιλαμβάνεται κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά) που σε παρασύρει στον κόσμο της, χωρισμένη σε δύο διακριτά κεφάλαια, με δύο διαφορετικά κινηματογραφικά στυλ: το πρώτο διαδραματίζεται στο παρόν και είναι πιο βατό ("Χαμένος παράδεισος", από όπου και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας), με το δεύτερο -"Παράδεισος"- να μας ταξιδεύει στο παρελθόν της Αουρόρα, με μια σπαρακτική αφήγηση και χωρίς καθόλου διαλόγους. Χρησιμοποιώντας εκτυφλωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, τετράγωνο σχεδόν κάδρο 4:3 και ένα ιδιότροπο, αλλά μαγευτικό στυλ αφήγησης, ο Γκομέζ εξιστορεί τα γεγονότα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άγχος να τα συνδέσει, αφήνοντας ερωτηματικά, αλλά γνωρίζοντας στο βάθος ότι εμείς αρχίζουμε και αγαπάμε τους ήρωές του, τους καταλαβαίνουμε και τους νοιαζόμαστε καθώς γίνονται κομμάτι μας. Πολύ καλό σινεμά, όχι όμως για αμύθητους θεατές, που φέρνει στο προσκήνιο την κινηματογραφία της Πορτογαλίας.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)