The Great Gatsby (2013) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

Δραματική ταινία των Warner/Village, σε σκηνοθεσία Μπαζ Λέρμαν, με τους Λεονάρντο Ντικάπριο, Τόμπυ Μαγκουάιρ, Κάρεϋ Μάλιγκαν, Τζόελ Έτζερτον. 

Ένας φτωχός νέος, αποτυχημένος συγγραφέας, πιάνει δουλειά σε χρηματιστηριακή εταιρεία στη Νέα Υόρκη και έρχεται σε επαφή με τον πάμπλουτο, αινιγματικό και εκκεντρικό γείτονά του. 

Δεύτερη φορά που το κλασσικό μυθιστόρημα του Σκοτ Φιτζέραλντ μεταφέρεται στο σινεμά, και ίσως αυτή τη φορά περισσότερο επιτυχημένα. Ενώ η σάτιρα, η λεπτή ειρωνία και ο σαρκασμός του βιβλίου στην πρώτη ταινία οδήγησαν σε μια περισσότερο αποστασιοποιημένη και ψυχρή κινηματογράφηση, εδώ ο Λέρμαν προσγειώνει τους ήρωες στη γη και τους κάνει περισσότερο απτούς και προσεγγίσιμους. Είναι και ο κερατάς ο Ντικάπριο που είναι ηθοποιάρα και κάνει τον Γκάτσμπυ τόσο γοητευτικό και τόσο επικίνδυνο ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή που με ένα βλέμμα του, κάνει τον ήρωά του συντρίμια. Είναι και όλο το εικονοκλαστικό υπερθέαμα που στήνεται γύρω από τον ήρωα και η ταινία γίνεται ταξίδι που μαγεύει το θεατή, όπως ακριβώς ο ήρωας του Μαγκουάιρ μαγεύεται από τα πλούτη και την υπερβολή του γείτονά του. Κοντινά πλάνα που κάνουν τους πόρους του δέρματος να φαίνονται και φέρνουν στη μύτη τη μυρωδιά του ιδρώτα και του ουίσκυ που ρέουν άφθονα, το 3D έρχεται να αντικαταστήσει το λαμπερό τεχνικολόρ της ταινίας του '74 και όλα οδεύουν σε μια εκθαμβωτική παραζάλη που παρασέρνει στη δίνη της ανθρώπους και ψυχές. Κι είναι αυτή ακριβώς η παραζάλη της κάμερας και της εικόνας -που αν ο Λέρμαν είχε κάνει λίγο περισσότερο στην άκρη για να εστιάσει ακόμη πιο πολύ στους ανθρώπους του- που αδικεί την ταινία και της στερεί μεγαλείο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)