Blancanieves (2012) (A/M) (βωβό)


Ελληνικός τίτλος: Χιονάτη

Διασκευή του παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, από τον Πάμπλο Μπέργκερ, με τους Ντανιέλ Χιμένεζ Κάτσο, Ίνμα Κουέστρα, Μαριμπέλ Βερντού, Σοφία Ορία. 

Στη Σεβίλλη της δεκαετίας του '20, ένας διάσημος ταυρομάχος τραυματίζεται άσχημα στην αρένα, την ίδια στιγμή που η γυναίκα του πεθαίνει στη γέννα της μικρής τους κόρης. Ο ίδιος, παράλυτος μετά το ατύχημα, παραδίδεται στη φροντίδα μιας φιλόδοξης νοσοκόμας που εκμεταλλεύεται την κατάσταση και τον παντρεύεται για να τον κληρονομήσει. Η μικρή Κάρμεν, μετά το θάνατο της γιαγιάς της που τη μεγάλωσε, έρχεται να μείνει στο σπίτι του πατέρα της, τον οποίο δεν έχει δει ποτέ, και πέφτει θύμα της σκληρότητας της μητριάς της. 

Η διασκευή του παραμυθιού έχει ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρουσα είναι και η οπτική ματιά του Μπέργκερ που γυρίζει την ταινία ασπρόμαυρη και βωβή, αποτίνοντας φόρο τιμής στις απαρχές του κινηματογράφου. Όμως, όσο επιτυχημένη είναι η σεναριακή διασκευή του παραμυθιού, τόσο νερό στο κρασί χωράει η απόδοση του βωβού κινηματογράφου της εποχής εκείνης. Διότι, καλή η ασπρόμαυρη φωτογραφία με το έντονο κοντράστ, καλό και το τετραγωνισμένο κάδρο του φιλμ με τις στρογγυλεμμένες γωνίες, αλλά τόσο η κινήσεις της κάμερας, το μοντάζ, όσο και το μακιγιάζ των ηθοποιών δεν παραπέμπουν στην εποχή εκείνη. Θεωρήθηκε η ισπανική απάντηση στο γαλλικό The artist, αλλά οι συγκρίσεις σταματούν εκεί. Επιμένω, πάντως, πως τα εύσημα πάνε στο σενάριο για την εξαιρετική απόδοση του παραμυθιού, μέσα στον κόσμο των ταυρομαχιών, καθώς και στην πολύ καλή μουσική επένδυση του Αλφόνσο ντε Βιλαλλόνγκα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)