All quiet on the western front (1930) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον

Δραματική πολεμική ταινία της Universal, σε σκηνοθεσία Λιούις Μάιλστόουν, με τους Λιου Έυρς, Λούις Γούλχάιμ, Τζων Ραίυ, Μπεν Αλεξάντερ. 

Μια παρέα μαθητών του σχολείου, παρασύρονται από την προπαγάνδα του δασκάλου τους και κατατάσσονται στο γερμανικό στρατό. Μετά από λίγες ημέρες ανόητης και ανώφελης βασικής εκπαίδευσης, τα αμούστακα παιδιά στέλνονται στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αριστουργηματική μεταφορά του συγκλονιστικού αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, σε μια μεγαλειώδη παραγωγή που τιμήθηκε και με Όσκαρ καλύτερης ταινίας (το τρίτο στην ιστορία του θεσμού). Μεγάλη απόφαση για τη Universal να γυρίσει ταινία με ήρωες γερμανούς φαντάρους (εξ ου και ένα ψιλοαπολογητικό μήνυμα μετά τους τίτλους για τα κακά του πολέμου κ.λπ.), αλλά το πράττει αριστοτεχνικά, με πολύ καλές ερμηνείες και μάλιστα όχι υπερβολικά παιγμένες, κόντρα στο στυλ της εποχής. Παρά το ανσάμπλ καστ (δεν ασχολούμαστε πρωτίστως με λίγους, αλλά με ομάδα χαρακτήρων), η κάμερα σκύβει με αγάπη επάνω τους στις στιγμές της άθλιας καθημερινότητάς τους, ενώ αποκτά φρενήρεις ρυθμούς στις σκηνές των μαχών. Παρά τα χρόνια της, η ταινία δεν προδίδει την ηλικία της (πέραν φυσικά των τεχνικών περιορισμών) και παραμένει μία εκ των κορυφαίων στο πάνθεον των αντιπολεμικών παραγωγών του παγκόσμιου σινεμά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)