Θύελλα σε παιδική καρδιά (1965) (A/M)


Δραματική ταινία του Ανδρέα Αναστασάτου, σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, με τους Άντζελα Ζήλεια, Ερρίκο Μπριόλα, Αθηνά Μιχαηλίδου, Λαυρέντη Διανέλλο, Νίτσα Τσαγανέα, Τζόλυ Γαρμπή, Βασίλη Καΐλα, Πυθαγόρα.

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι αναγκάζεται να χωρίσει αφού τα χρήματα που βγάζουν δεν αρκούν για να ζήσουν. Εκείνος φεύγει για το εξωτερικό, χωρίς να γνωρίζει ότι η γυναίκα του είναι έγκυος. Τα χρόνια περνούν, ο Λουκάς έχει πάψει να δίνει σημεία ζωής και η Μαρία, έχοντας τα χειρότερα στο μυαλό της, παντρεύεται ξανά. Μόνο που ο νέος της σύζυγος ουδέποτε αγάπησε τον γιο της, τον Γιαννάκη. Ο μικρός, περνώντας τα πάνδεινα στο σπίτι, αποφασίζει να το σκάσει για να γλιτώσει, προσπαθώντας να βγάλει το ψωμί του μόνος του.

Τυπική, β' διαλογής ταινία των χρόνων του '60, όταν η ελληνική παραγωγή είχε γιγαντωθεί, άνευ ουσίας, με δεκάδες ταινίες να γυρίζονται η μία μετά την άλλη, στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο στην αγορά των συνοικιακών και επαρχιακών κινηματογράφων. Τούτη εδώ, χωρίς να είναι ούτε χειρότερη ούτε καλύτερη από τις υπόλοιπες, έχει τουλάχιστον να προτάξει την προσχηματική της ιστορία που κρατά -ας πούμε- τα προσχήματα (τουλάχιστον μέχρι τις απιθανότητες που ακούγονται στη β΄πράξη) και φυσικά την εγγύηση της συμμετοχής του Βασίλη Καΐλα, σε έναν ρόλο που παρά το νεαρό της ηλικίας του ήξερε να αποδίδει εξαιρετικά. Μεταξύ μας, δεν ήταν και πολύ δύσκολο, αφού σε όλες τις ταινίες τού ζητούσαν διαρκώς να παίξει τον ίδιο ρόλο, όπως άλλωστε έπρατταν και οι "ενήλικες" πρωταγωνιστές τους. Οπότε, και εδώ ο Ερρίκος Μπριόλας είναι το φτωχό, αγνό, καλό παιδί, η Άντζελα Ζήλεια η ταλαιπωρημένη από τις κακουχίες μάνα και σύζυγος, με τον στιχουργό Πυθαγόρα να κρατά τον ρόλο του κακού σε μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα εμφανίσεις του ως ηθοποιός. Γεμάτη από λαϊκά τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, τα οποία έγιναν επιτυχίες, από τη φωνή του Πάνου Τζανετή (Τι σού 'κανα και με εγκατέλειψες;) και της Βίκυς Μοσχολιού (Χωρισμός), η ταινία -παρά τον τίτλο της- δεν έφερε τη θύελλα στα ταμεία, ενώ αν δεν υπήρχαν (ευτυχώς) τα DVD των εφημερίδων και η τηλεόραση θα είχε ξεχαστεί μαζί με αναρίθμητες άλλες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Έγκλημα στο Lotus Canyon (2024)

Τζαμάικα (2017)

Immaculate (2024)

Αλλαγή... και το λουρί της μάνας (1982)

Marriage Story (2019)