Θέατρο - Κέννυ & Φενού (2024)


"Κέννυ & Φενού" της Αφροδίτη Φλώρου και του Θύμιου Διαμάντη, σκηνοθεσία: Αφροδίτη Φλώρου, πρωταγωνιστούν: Θύμιος Διαμάντης, Δημήτρης Μπούρας.

Σε μια άγνωστη χώρα, άγνωστο πόσα χρόνια πριν, οι Πράσινοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στον τόπο των Μπλε. Εκείνοι, επειδή βρήκαν την ύπαρξή τους ανεπιθύμητη, ζήτησαν από τους Κόκκινους να τους βοηθήσουν να τους διώξουν. Οι Κόκκινοι δέχτηκαν, μόνο που άρχισαν κι αυτοί με τη σειρά τους να κάνουν κουμάντο στους Μπλε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσά τους. Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, άγνωστο πόσα χρόνια μετά, σε ένα άγνωστο σημείο, στην άκρη του πουθενά, όπου συναντάμε τον κόκκινο Κέννυ και τον Μπλε Φενού, να κάνουν βάρδιες ο καθένας στο φυλάκιό του, και ξεχασμένοι από όλους, να κρατούν συντροφιά ο ένας στον άλλον.

Γεμάτο από γλυκόπικρο χιούμορ, ένταση και συμβολισμούς συνειδητά δοσμένους με απλοϊκό τρόπο σαν να ήταν γραμμένοι για παραμύθι (υπέροχος ο "πόλεμος των κουμπιών"), το θεατρικό κείμενο της Αφροδίτης Φλώρου και του Θύμιου Διαμάντη μάς ξεναγεί σε έναν χωροχρόνο άγνωστο αλλά και τρομακτικά οικείο, για να αφηγηθεί την ιστορία αυτών των δύο ανδρών που ξέμειναν εκεί, δυο σώματα παρατημένα, σε αντίπερα όχθες και χώρες, με το ποτάμι να κυλάει ασταμάτητα ανάμεσά τους, κρατώντας τους τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά. Αγαθός, με ψυχή και μυαλό μικρού παιδιού, ο Φενού κρίθηκε ανίκανος για μάχη και εξοστρακίστηκε εκεί να φυλάει τις Μπλε Θερμοπύλες, χωρίς ποτέ του να έχει καταλάβει ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του σε αυτόν τον τόπο. Τα χρόνια και η καθημερινή του συνύπαρξη με τον Κόκκινο Κέννυ, τον έχουν κάνει να ξεχάσει εύκολα πως είναι εχθροί. Μόνο που ο Κέννυ -σε αντίθεση με τον Φενού- δείχνει να θυμάται τη ζωή του πριν από τον πόλεμο και να μην διστάζει να χειραγωγεί τον αθώο Φενού, με έννοιες και λέξεις που διαρκώς τον μπερδεύουν. Σε αυτό το μέρος όπου τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, εξίσου θολή παραμένει και η στάση του Κέννυ, παρά την ειλικρινή συμπάθεια που τρέφει για τον "απέναντι" φίλο του.

Πολύ μεγάλο και λειτουργικό στην ουσία του ενδιαφέρον στην παράσταση "Κέννυ & Φενού" έχει και η σκηνική αποτύπωση αυτού του άχρονου και άγνωστου κόσμου (Βασίλης Παπαγεωργίου), με το ποτάμι να κυλάει κυριολεκτικά ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, εγκιβωτισμένο όμως σε αγωγό ύδρευσης που διατρέχει τον χώρο. Με το κελάρυσμα του νερού να δρα κατευναστικά στην ένταση και στο ψυχολογικό βάρος της ιστορίας, ο industrial minimal χώρος του Studio Μαυρομιχάλη διατρέχεται από ζωή και αγγίζει μια φύση που παραμένει αλώβητη από το ανθρώπινο δράμα και η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά από τον αφανισμό μας. Εξ ίσου αποτελεσματικά τα πρωτότυπα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής από τον δημιουργό τους, Βασίλη Υφαντή, και τα οποία ενισχύουν την παραμυθένια απλοϊκότητα των συμβολισμών.

Στον αβανταδόρικο και γεμάτο προκλήσεις ρόλο του Φενού, την παράσταση εύκολα κλέβει ο Δημήτρης Μπούρας με μια ερμηνεία που καταφεύγει στα άκρα χωρίς όμως να γίνεται ποτέ ακραία. Με βασικό όπλο τη φωνή του, που επιβλητική καθώς είναι κοντράρει το λαμπερό και αθώο βλέμμα με το οποίο ντύνει τον ήρωά του, ο Δημήτρης Μπούρας γίνεται ένα με το άχρονο και το απρόβλεπτο της αφήγησης και σε συνεπαίρνει στον δικό του -κυριολεκτικά- κόσμο. Φυσικά, αυτό δεν κάνει το έργο του Θύμιου Διαμάντη ευκολότερο, αφού ερμηνεύοντας (αλλά και γράφοντας) τον ρόλο του Κέννυ καλείται να αντιδράσει με μυστηριώδη αποστασιοποίηση στον εκρηκτικό Φενού και να διατηρήσει εν μέσω της αυστηρής παρουσίας του όλη την παλέτα των συναισθηματικών υπαινιγμών που απαιτεί ο ρόλος. Μα τους χίλιους φανοστάτες, το φινάλε είναι σφαίρα στην καρδιά.



Studio Μαυρομιχάλη

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Έγκλημα στο Lotus Canyon (2024)

Τζαμάικα (2017)

Abigail (2024)

Marriage Story (2019)

Η ταξιτζού (1970) (Α/Μ)