Αναπαράσταση (1970) (Α/Μ)


Δραματική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με την Τούλα Σταθοπουλου και τον Γιάννη Τότσικα. 

Μια γυναίκα με τον εραστή της, σε ένα χωριό της Ηπείρου κοντά στα Ιωάννινα, δολοφονούν τον άντρα της, μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία όπου δούλευε ως μετανάστης. Με αφορμή την αναπαράσταση του εγκλήματος από τις διωκτικές αρχές, παρακολουθούμε τα γεγονότα μετά το έγκλημα και μέχρι τη σύλληψη. 

Η πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου είναι σαφώς και η πιο βατή του, ενώ καταδεικνύει το μεγάλο του ταλέντο και την προσωπική του σκηνοθετική ματιά. Με ένα εκτυφλωτικό ασπρόμαυρο τοπίο, χάρη στη φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη, ο Αγγελόπουλος αφηγείται την ιστορία δυο ανθρώπων άγριων όσο και η φύση η οποία τούς περικυκλώνει. Κακοτράχαλοι, σκληροί, ψυχροί και απόμακροι, τελούν το έγκλημα τόσο ψυχρά όσο προσπαθούν να το καλύψουν και όσο ψυχρά το παραδέχονται. Τυφώνας η Τούλα Σταθοπούλου με την ερμηνεία της, ειδικά μέσα στο ερειπωμένο, χαμηλοτάβανο σπίτι της, εκεί όπου ίσα χωράει η κάμερα και είτε σε πνίγει κλειστοφοβικά με τα γενικά της πλάνα, είτε κάνει τους ανθρώπους θηρία όταν αναγκαστικά τραβάει από κάτω. Σχολιασμός μιας ολόκληρης εποχής, μιας γενιάς που ερήμωσε τα χωριά, μιας γενιάς που βρήκε στη Γερμανία ανθρώπινους όρους διαβίωσης, μιας επαρχίας που ψυχαγωγείτο με "την παράσταση που θριάμβευσε στο Αγρίνιο". Ποίημα το τελευταίο ακίνητο πλάνο του φινάλε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)