Βαριετέ (1985)


Ένας σκηνοθέτης οραματίζεται την καινούρια του ταινία και αναζητά το φινάλε που δεν χωράει στην οθόνη. Σκέψεις, πλάνα, διάλογοι, φαντασιώσεις και χιούμορ μπλέκονται γλυκά στην πιο σινεφίλ ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Σινεφίλ, όχι γιατί απευθύνεται σε σινεφίλ κοινό, αλλά γιατί στη βάση της αγαπάει τον ίδιο τον κινηματογράφο. Σχολιάζει την εξαφάνιση του σινεμασκόπ επειδή δεν χωράει στην τηλεόραση (γεγονός στα '80s), παίζει με τις παλιότερες ταινίες του σκηνοθέτη (Τα χρώματα της ίριδας), αναζητά το κατάλληλο κάδρο και τον κατάλληλο φακό και στο ενδιάμεσο οι ήρωες (φανταστικοί και "πραγματικοί") αναζητούν τον έρωτα, τη φιλία, πολεμούν τη μοναξιά τους, αμπελοφιλοσοφούν, περπατούν στην Αθήνα και χρωματίζουν το χιόνι, υπό τους ήχους του Σοπέν. Α, και δολοφονούνται, απλά και μόνο γιατί ο σκηνοθέτης-πρωταγωνιστής του Βαριετέ αντιπαθεί τον φυσικό θάνατο. 

Βαγγέλης Γερμανός, Όλια Λαζαρίδου, Νικήτας Τσακίρογλου, Όλγα Γερουλάνου, Μίμης Χρυσομάλλης πρωταγωνιστούν, ενώ cameos κάνουν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Βασιλικός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Λυδία Λένωση και ο Λευτέρης Βογιατζής. Ασύνδετο, γλυκόπικρο και κατά έναν περίεργο, δικό του τρόπο ειλικρινά ανθρώπινο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)