Coming home (1978)


Ελληνικός τίτλος: Ο γυρισμός

Δραματική ταινία των MGM/United Artists, σε σκηνοθεσία Χαλ Άσμπυ, με τους Τζέην Φόντα, Γιον Βόιτ, Μπρους Ντερν, Πενέλοπε Μίντφορντ. 

Όταν ο άντρας της φεύγει για το Βιετνάμ, η Σάλλυ δουλεύει εθελοντικά στο κέντρο αποκατάστασης βετεράνων. Εκεί, συναντά τον Λουκ, έναν παλιό της συμμαθητή, ο οποίος αναρρώνει από τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που τον έχουν αφήσει ανάπηρο. 

Η θεματολογία του Βιετνάμ έχει ήδη αρχίσει να πνίγει το Χόλυγουντ που εκμεταλλεύεται εμπορικά και καλλιτεχνικά το σοκ που έχει προκαλέσει στη νέα γενιά αυτός ο παράλογος πόλεμος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αισθηματικό τρίγωνο είναι η κύρια βάση της ιστορίας και σε αυτό το επίπεδο η ταινία τα πηγαίνει πολύ καλά, ιδίως χάρη στην κυρίαρχη φιγούρα του Γιον Βόιτ. Από εκεί και μετά, ως προς το κοινωνικό της μήνυμα, γίνεται φλύαρη και διδακτική, ενώ δεν λείπουν και κάποιες ερμηνευτικές υπερβολές, κυρίως κοντά στο αμήχανο φινάλε. Τρία Όσκαρ στα χρόνια του: Α' Ανδρικού στον Γιον Βόιτ, Α' Γυναικείου στην Τζέην Φόντα και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)