Raging bull (1980) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Οργισμένο είδωλο

Δραματική βιογραφία των MGM/United Artists, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Κάθυ Μοριάρτυ. 

Η άνοδος και η πτώση του πυγμάχου Τζέηκ Λα Μόττα, γνωστού και ως "Οργισμένου ταύρου", η ιδιοσυγκρασία του οποίου τον ανέδειξε στα ρινγκ αλλά του κατέστρεψε τη ζωή. 

Κορυφαία ταινία του Σκορτσέζε, εμβληματική ερμηνεία από τον Ντε Νίρο, ο οποίος κέρδισε και το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, την ίδια στιγμή που και οι δύο συμπρωταγωνιστές του ήταν υποψήφιοι στις κατηγορίες Β' Ανδρικού και Β' Γυναικείου αντίστοιχα. Με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία εποχής, ο Σκορτσέζε εκμεταλλεύεται το εξαιρετικό σενάριο (που βασίζεται και στην αυτοβιογραφία του Λα Μόττα) και γυρίζει υποδειγματικά μια βιογραφία που απέχει μίλια από τις κοινότοπες αγιογραφίες που μας συνηθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Ουσιαστικά ταινία τριών ατόμων, το "Οργισμένο είδωλο" καταφέρνει να μπει στα άδυτα της ψυχής του ήρωά του και να αφηγηθεί τη ζωή του που ήταν όλη ένας αγώνας πυγμαχίας, βάρβαρος, ατίθασος και αιματηρός. Άνθρωπος απόμακρος και χωρίς ιδανικά, ο Τζέηκ Λα Μόττα άφησε τη ζήλεια του και την ανασφάλειά του να του καταστρέψουν τη ζωή, καταφέρνοντας να διώξει τους πάντες από δίπλα του. Εξαιρετική η αναπαράσταση της εποχής που σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη φωτογραφία κάνουν την ταινία να μοιάζει σαν να βγήκε από τα χρόνια του '40 και του '50, ενώ κορυφαίες είναι οι εμβόλιμες σκηνές πυγμαχίας από τους αγώνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)