Black narcissus (1947)


Ελληνικός τίτλος: Μαύρος νάρκισσος

Δραματική ταινία της Rank, σε σκηνοθεσία Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπέργκερ, με τους Ντέμπορα Κερ (κατόπιν αδείας από την MGM, όπως αναφέρεται ρητά στους τίτλους), Ντέηβιντ Φάρραρ, Τζέννυ Λαιρντ, Τζούντιθ Φερς, Καθλήν Μπάυρον. 

Πέντε μοναχές του Τάγματος της Αγίας Πίστης ανοίγουν μια μονή στα Ιμαλάια και έρχονται αντιμέτωπες με τους ντόπιους, αλλά και μεταξύ τους. 

Ζητήματα πίστης, αφοσίωσης, έρωτα και σύγκρουση πολιτισμών και ιδεολογιών έρχονται στο φως σε αυτήν τη θεαματική τεχνικολόρ ταινία που δυστυχώς μένει στην επιφάνεια, βαθιά προσηλωμένη στις συμβάσεις της εποχής, με αποτέλεσμα να μυρίζει λίγο ναφθαλίνη. Προσχηματική, στα όρια της καρικατούρας, η παρουσίαση των ντόπιων κατοίκων, ενώ η εσωτερική σύγκρουση της μοναχής Κλόντα με τον τυχοδιώκτη κ. Ντην μένει ανεκμετάλλευτη. Δεν παύει να έχει μια γοητεία, αλλά δείχνει τα χρόνια της. Δύο Όσκαρ στην εποχή της για φωτογραφία και (έγχρωμη) σκηνογραφία/καλλιτεχνική διεύθυνση. Απορίας άξιον γιατί ο πρωταγωνιστής της, ο Βρετανός Ντέηβιντ Φάρραρ, με ένα 100% φυζίκ χολλυγουντιανού σταρ και μια άκρως εντυπωσιακή φωνή, δεν έκανε ποτέ μεγάλη καριέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)