The apartment (1960) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Η γκαρσονιέρα

Κομεντί της United Artists, σε σκηνοθεσία Μπίλλυ Γουάιλντερ, με τους Τζακ Λέμον, Σίρλεϋ ΜακΛέιν, Φρεντ ΜακΜάρρεϋ. 

Ένας καταπιεσμένος υπαλληλάκος σε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της Νέας Υόρκης, κάνει προσωπικές χάρες στους ανωτέρους του για να κερδίσει την εύνοιά τους, παραχωρώντας τους το διαμέρισμά του για να συναντούν εκεί τις ερωμένες τους. Όλα, όμως, αλλάζουν στη ζωή του όταν ερωτεύεται την πανέμορφη χειρίστρια του ασανσέρ στην εταιρεία όπου δουλεύει. 

Έξυπνη ιστορία, πρωτότυπη, με καλούς ρυθμούς και χαριτωμένους διαλόγους. Ιδανικός ο Τζακ Λέμον στην επιλογή του βασικού ρόλου, ενώ η εύθραυστη Σίρλεϋ ΜακΛέιν φωτίζει την ασπρόμαυρη οθόνη με το γλυκύτατο μουτράκι της. Μια σειρά από καλοστημένους β' χαρακτήρες εμπλουτίζει το πάνθεον των πρωταγωνιστών σε μια αξιομνημόνευτη ταινία, σαφέστατα κλασσική στο είδος της. O Μπίλλυ Γουάιλντερ παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας και κωμικού τέμπο, ενώ υποδειγματικά στέκουν ως αρωγοί του εξαιρετικού αποτελέσματος η φωτογραφία του Τζόζεφ ΛαΣελ και το μοντάζ του Ντάνιελ Μαντέλ που δεν αφήνει ανάσα να πάει χαμένη και καρρέ που να μην εξυπηρετεί την αφήγηση και τον χρονισμό της κάθε ατάκας. Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην εποχή της, η "Γκαρσονιέρα" παρ' ότι είχε διχάσει τους κριτικούς (λες και αυτό αποτελεί είδηση), αναγνωρίστηκε από τα μέλη της Ακαδημίας που την τίμησαν συνολικά με 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα 5: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Σκηνογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) και Μοντάζ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)