Beauty and the Beast: A 30th Celebration (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η Πεντάμορφη και το Τέρας -Η 30ή Επέτειος

Μουσικό πρόγραμμα της Disney σε σκηνοθεσία Χάμις Χάμιλτον, με τους Ρίτα Μορένο, H.E.R., Τζος Γκρόμπαν, Τζόσουα Χένρυ, Μάρτιν Σορτ, Σανάια Τουέιν, Ντέηβιντ Άλαν Γκρίερ, Ριζγουάν Μάντζι, Τζον Τζον Μπριόνες.

Η Disney γιορτάζει τα 30 χρόνια της εμβληματικής ταινίας της που άλλαξε ουσιαστικά την ιστορία της εταιρείας, με ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα που συνδυάζει το θεατρικό μιούζικαλ με αποσπάσματα από το φιλμ αλλά και με αρχειακό υλικό πίσω από τις κάμερες.

Άχαστη συνταγή επιτυχίας σε κάθε νέα της παρουσίαση, η "Πεντάμορφη και το Τέρας" είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που η κεντρική ιδέα δουλεύει σε οποιαδήποτε εκδοχή. Το πάθος και η συγκίνηση της ιστορίας, οι υπέροχοι χαρακτήρες και φυσικά τα εμβληματικά πλέον μουσικά νούμερα αναδεικνύονται τόσο στο σινεμά, είτε με κινούμενα σχέδια είτε με ηθοποιούς- όσο και στο θέατρο, όπου η "Πεντάμορφη" σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε σκηνές όλου του κόσμου. Έτοιμο μιούζικαλ υπήρξε άλλωστε η ταινία, οπότε η μεταφορά της στο σανίδι δεν απαιτούσε ουσιαστικές αλλαγές, πέραν της προσθήκης κάποιων τραγουδιών. Σε αυτό το επετειακό πρόγραμμα λοιπόν, συναντιούνται όλες οι αφηγηματικές εκδοχές καθώς τα κινούμενα σχέδια της ταινίας στα αφηγηματικά μέρη παντρεύονται με τα μουσικοχορευτικά νούμερα από ηθοποιούς σε ζωντανό έργο, την ίδια στιγμή που η ξεναγός μας Ρίτα Μορένο, παρεμβάλλει πληροφορίες και στιγμιότυπα από τη  δημιουργία της ταινίας. 

Με νέα κοστούμια ειδικά σχεδιασμένα για αυτήν την επετειακή "παράσταση" και υπέροχες νέες χορογραφίες, τα μουσικά μέρη αποκτούν μια ανάσα φρεσκάδας, τόσο σε όψη όσο και σε ερμηνείες, ενώ τη συγκινησιακή φόρτιση του εγχειρήματος αναλαμβάνουν οι animated χαρακτήρες που τόσο λατρέψαμε στην ταινία του '92. Ο συνδυασμός όλης αυτής της οπτικοακουστικής πληροφορίας δεν είναι απαραίτητα αρμονικός στο σύνολό του (οι σύγχρονες ερμηνείες των τραγουδιών δεν παύουν να "κλωτσάνε" ως προς τον ήχο του πρωτότυπου) όμως το πρόγραμμα φτιάχτηκε ως μια γιορτή, και ως τέτοια βγάζει εν τέλει νόημα. Πολύ ενδιαφέρον έχουν επίσης οι πληροφορίες για την παραγωγή που συνοδεύονται από αποσπάσματα αρχείου, αν και είναι σύντομες σε σχέση με το πόσα ακόμα θα μπορούσαν να αναδειχθούν. Όμως, οι συμβάσεις της τηλεοπτικής μετάδοσης αυτής εδώ της εκπομπής, με τα αναγκαία διαφημιστικά break και τη συγκεκριμένη διάρκεια, είναι αυτές που επιτάσσουν τον συνολικό τόνο, οπότε μολονότι θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο, αναγκάζεται να συμβιβαστεί με το δεδομένο αποτέλεσμα, το οποίο πάντως δεν στερείται οπτικού πλούτου και μεγαλείου αισθητικής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)