Suspect (2022)


Αστυνομική σειρά του Channel 4 σε σκηνοθεσία Ντράις Βος, με τους Τζέημς Νέσμπιτ, Σάσα Ντάγουαν, Αντόνια Τόμας, Σαμ Χιουν, Νάιαμ Άλγκαρ, Ανν-Μαρί Νταφ, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Μπεν Μίλλερ, Τζόλυ Ρίτσαρντσον.

Αντικαθιστώντας τον συνάδελφό του σε μια διαδικαστική ενημέρωση νεκροψίας, ο αρχιεπιθεωρητής Ντάννυ Φράττερ συνειδητοποιεί έντρομος πως η νεαρή κοπέλα που είχε αυτοκτονήσει το προηγούμενο βράδυ, δεν είναι άλλη από την απομακρυσμένη κόρη του. Πεπεισμένος πως πρόκειται για εγκληματική πράξη -μολονότι κανένα εύρημα δεν συνάδει με το συμπέρασμά του- αποφασίζει να ερευνήσει μόνος του τα γεγονότα, παραβαίνοντας όρια και καθήκον, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως η ζωή της κόρης του έκρυβε πολλά περισσότερα μυστικά από όσα θα μπορούσε καν να φανταστεί.

Βρετανική διασκευή της δανέζικης σειράς "Forhøret", το "Suspect" αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη που παίζει γερά με τους κανόνες του αστυνομικού θρίλερ. Με μόλις 8 επεισόδια των 23 λεπτών, χαρακτηρίζεται από ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα στην αφήγησή του, καθώς όχι μόνο καλύπτει χρονικά τα γεγονότα από το πρωί μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, αλλά είναι χωρισμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε το κάθε επεισόδιο να ασχολείται με έναν από τους 8 υπόπτους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Και κάπως έτσι, οι συναντήσεις του αστυνόμου Φράττερ εξελίσσονται από επεισόδιο σε επεισόδιο υπό το ύφος μίνι μονόπρακτων, με κάθε φορά διαφορετικό συμπρωταγωνιστή. Με τον τρόπο αυτό, το "Suspect" ενισχύει την κλειστοφοβική του ατμόσφαιρα ενώ ταυτόχρονα ρίχνει τα ψίχουλα των στοιχείων που οδηγούν τον τραγικό (αλλά όχι και απόλυτα άμοιρο ευθυνών) πατέρα στη διαδρομή που καταλήγει στην αποκάλυψη της αλήθειας. 

Αυτός ο συνδυασμός θεατρικότητας και ερημιάς που παραπέμπει στα χρόνια των lockdown, στήνει μια υποβλητική ατμόσφαιρα, όμως το ίδιο το εύρημα του φορμάτ επιτάσσει ευκολίες και υπερβολές -βλέπετε, το κάθε επεισόδιο πρέπει οπωσδήποτε να οδηγεί και κάπου μέσα σε μόλις 23 λεπτά. Παρ' όλα αυτά, η σκοτεινιά της σκανδιναβικής του προέλευσης είναι καθοριστική, ενισχυμένη και από τη σκηνοθεσία του Ντράις Βος που καθοδηγεί έντονες ερμηνείες που υποστηρίζουν χαρακτήρες και παρελθόντα, με άμεση τη σύνδεσή τους με το γλωσσικό ιδίωμα του καθενός. Είναι γρήγορο, προσφέρεται για binge watching αφού όλο μαζί διαρκεί περίπου 3 ώρες, έχει ενδιαφέρον, παραπλανά έξυπνα και καταλήγει σε ένα φινάλε ξαφνικό και τραγικό, χωρίς επιστροφή.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)