Pouic-Pouic (1963) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Απένταρος εκατομμυριούχος

Κωμωδία σε σκηνοθεσία Ζαν Ζιρώ, με τους Λουί ντε Φυνές, Μιρέιγ Νταρκ, Ροζέ Ντυμά, Ζακλίν Μαϊγιάν, Γκυ Τρεζάν, Φιλίπ Νικώ.

Ο Λεονάρ Μονεστιέ, πάμπλουτος χρηματιστής, βλέπει την περιουσία του να εξανεμίζεται όταν η γυναίκα του αγοράζει μετοχές για κοιτάσματα πετρελαίου στη Νότιο Αμερική. Πεπεισμένος ότι την εξαπάτησαν με πλαστούς τίτλους, αποφασίζει να τους πουλήσει στον αφελή εκατομμυριούχο φίλο της οικογενείας, τον Αντουάν Μπρεβέν. Το θέμα είναι πως ο Αντουάν ενδιαφέρεται να αγοράσει μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει το χέρι της κόρης του Λεονάρ, της Πατρισιά, η οποία με τη σειρά της για να τον αποφύγει, έχει πείσει έναν πωλητή αυτοκινήτων να υποδύεται τον σύζυγό της.

Ντελιριακή κωμωδία παρεξηγήσεων με το σενάριο του Ζαν Ζιρώ και του Ζακ Βιλφρίντ να μεταφέρει στο σινεμά το θεατρικό έργο "Sans cérémonie" πιστό στο ύφος και την ατμόσφαιρα του πατροπαράδοτου θεατρικού μπουλβάρ. Με όπλο του φυσικά την καταλυτική παρουσία του Λουί Ντε Φυνές, το φιλμ εκτυλίσσεται θυελλωδώς, με τις παρεξηγήσεις και τα ψέματα να εναλλάσσονται διαρκώς, προκαλώντας ασυγκράτητο γέλιο, ενώ οι διαρκείς αφίξεις προσώπων αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα. Γυρισμένος σχεδόν σε φυσικό χρόνο μέσα στην έπαυλη των Μονεστιέ, ο "Απένταρος εκατομμυριούχος" μοιάζει με θέατρο που ξεδιπλώθηκε στο σινεμά, αποσπώντας ερμηνείες αξιομνημόνευτες από τους ηθοποιούς του που αποδέχονται τη σύμβαση της υπερβολής χωρίς όμως ποτέ να γίνονται και οι ίδιοι υπερβολικοί. Την παρακολουθείς απολαυστικά, γελάς αυθόρμητα, απολαμβάνεις τις ανατροπές και συνάμα θλίβεσαι καθώς διερωτάσαι τον λόγο που σήμερα δεν γυρίζονται τόσο σοβαρά αστείες κωμωδίες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)